Publicitat
Ciutat

Cafè, llet, menjar i una mica de companyia per resguardar-se del mal temps

La furgoneta la porta Lluís Fontas i la copilota la tècnica social Mireia Osuna, que li indica les direccions on toca anar. El dia d’ahir va ser ventós i fred, i per aquests motius l’Ajuntament i la Creu Roja van activar l’Operació Fred en fase de pre-alerta per atendre les persones sense llar. Una vintena en aquest cas, sempre repartides per diferents barris.

En total, a les 19 h quatre voluntaris ja estaven a punt, com sempre que surten. Cafè, llet, pastes i un plat per sopar. Furgoneta i a les 20 h cap a la primera parada, en aquest cas a Torre-romeu. Sovint, expliquen els membres de la Creu Roja, hi ha un grup de dues a sis persones que saben que surten i els esperen a la porta. Un cop fora, amb el vehicle enfilen per la carretera i arriben al lloc on saben que hi viu un home. Encaren la furgoneta de cara per il·luminar la zona i baixen el Lluís i Álex Salido, un altre voluntari. Dos, per no intimidar gaire. En aquesta ocasió la persona no hi és, com passarà més tard a Can Llong, on han rebut un avís ciutadà que els darrers dies s’ha vist un home dormint al carrer.

Publicitat

En la majoria de casos voluntaris i usuaris ja es coneixen d’altres sortides o serveis, com el de dutxes. “Normalment ho accepten tot. Algunes persones potser no volen ajuda però de tant en tant amb una xerrada en tenen prou”, apunta Osuna. Els dimecres són els dies en què atenen més gent: una vintena de persones, i la resta de dies una desena. “En els darrers anys hem notat que n’hi ha més”, apunta Salido. Moltes viuen en infrahabitatges.

Homes de 30 a 60 anys

En la segona parada el destí és a Ca n’Oriac, al local on des de fa un mes viu una família amb dos nens. Van arribar el novembre de Veneçuela i estan tramitant l’asil. El pare explica que “vam conèixer una pastora de l’església evangèlica que volia llogar aquest local per finalitats comercials, però veient la situació en què estàvem que no teníem on anar, al final ens el va traspassar provisionalment”. Esperen empadronar-se per poder començar a capgirar la situació. El problema, com afegeix posteriorment Lluís Fontas, és que la burocràcia pot arribar a ser tan lenta que “abans no has arribat a poder treballar t’has mort de gana”. Aquest pare coincideix amb el perfil que fa l’entitat social de les persones que atén: El 80% homes de 30 a 60 anys, d’aquí i d’allà. L'Operació Fred es mantindrà activada, almenys, aquest dimarts i dimecres.

/ LLUÍS FRANCO

/ LLUÍS FRANCO

/ LLUÍS FRANCO

/ LLUÍS FRANCO

/ LLUÍS FRANCO

/ LLUÍS FRANCO

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top