Ciutat

Sabadell, 16 milions en els pressupostos catalans del 2020: on aniran els diners (i on no)?

La Generalitat presenta pressupostos: en què s’ho gastarà a la ciutat?

Després d’anys de pròrrogues, el govern de la Generalitat portarà a aprovació els seus primers pressupostos des del 2017. Els nous comptes preveuen una inversió de quasi 16 milions d’euros per a Sabadell, centrats fonamentalment en infraestructures viàries i de l’aigua. El Vallès no surt ben parat en termes d’inversió previstos per al 2020: creix un 2% respecte al 2017, quan a Catalunya augmenta fins a un 12,9%. A Sabadell, les obres del nou CAP de Can Llong seran una realitat, tot i que els equipaments de bombers o els nous jutjats hauran d’esperar.

El Govern de la Generalitat preveu 1.215 milions d’euros entre noves inversions i transferències a Catalunya. D’aquest import, el Vallès Occidental s’endú 112,1 milions en inversió real, un 2% més que en els comptes del 2017 i és la segona comarca amb més inversió a Catalunya, només per darrere del Barcelonès. Sabadell s’emporta 15,99 milions d’euros en els pressupostos del 2020.

Així, la inversió catalana per cada sabadellenc serà de 75,56 euros, la meitat que la despesa mitjana per càpita a Catalunya, situada en els 162 euros per habitant. Segons les previsions del govern català, les principals actuacions seran a la xarxa d’aigües i en el transport. Set de cada deu euros (69%, 10,7 milions en total) aniran a aquestes funcions. La resta s’ho repartiran les polítiques de salut, seguretat, habitatge, entre d’altres. Tot seguit fem un repàs de les principals inversions incloses (i les oblidades) als pressupostos de l’any 2020.

Can Llong: arriba el CAP

El barri de Can Llong és el principal protagonista dels pressupostos. Després d’anys de demores i de reivindicacions veïnals, la Generalitat preveu la construcció del nou CAP –ubicat a la ronda d’Europa–: hi invertirà 597.002 euros (2020) i 1,73 milions (2021) amb l’objectiu de culminar les obres en dos anys. El CAP de Can Llong era la contraprestació a la inversió extraordinària de l’Ajuntament per l’ampliació de l’Hospital Parc Taulí per 4 milions d’euros l’any 2016. “Arriba amb cinc anys després que es comprometés”, afirma el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert.

D’aquesta manera, es desencalla la promesa sanitària, després de l’educativa. La Generalitat va incloure un encàrrec a l’empresa Infraestructures.cat per 13,4 milions d’euros per construir l’institut de Can Llong i l’escola Virolet i treballa ara, segons apunten fonts de la Generalitat, amb l’horitzó 2023. La partida no figura als pressupostos perquè s’inclou en els comptes propis d’Infraestructures.cat. A diferència de Can Llong, no tindran la mateixa sort a l’Eixample, on l’institut Narcisa Freixas seguirà amb barracons. No hi ha cap previsió per als propers tres anys per al centre educatiu, que ha iniciat l’activitat aquest curs.

Jutjats amb aire, però no uns nous

Els jutjats de Sabadell seguiran a l’Eix Macià. No es preveu cap edifici nou, tal com reclamaven diversos col·lectius judicials i l’Ajuntament. “Cal primer una proposta d’ubicació per part de l’Ajuntament”, explica el delegat del Govern a Barcelona, el sabadellenc Juli Fernàndez. A canvi, la Generalitat preveu millorar la climatització de l’edifici actual –que va arribar a tancar a l’estiu per temperatures elevades al seu interior–. Es reserven 49.366 euros per al projecte (2020) i 3,05 milions d’euros per a les obres en el sistema d’aire condicionat (2021-2022).

Els jutjats de Sabadell / V. ROVIRA

Com els nous jutjats, els equipaments que encara hauran d’esperar –i que són a l’agenda de l’Ajuntament– figuren el nou parc de Bombers i la residència del sud. “La Generalitat tenia l’oportunitat de recuperar el temps perdut”, sosté Gibert, que exposa que la llista de greuges amb Sabadell “augmenta any rere any”. No hi ha rastre tampoc de l’esperada Ronda Nord, a l’espera de les converses entre Estat i Generalitat que han de definir el projecte i qui (i sobretot com) se’n fa càrrec.

Obres a sota terra i en superfície

Al marge de la Ronda Nord, la partida més important dels pressupostos 2020 a Sabadell es troba en el cicle de l’aigua –el sistema de canonades–. Es preveuen 4,5 milions d’euros i 1,5 milions en millores en el dipòsit de Can Llong i en l’artèria de la xarxa Aigües Ter-Llobregat entre Sant Quirze del Vallès i Sabadell. Es faran millores sota terra i també en superfície, en concret a la xarxa viària. La Generalitat preveu 4,4 milions per les obres d’ampliació de la C-58 en el terme municipal –i afegeix 490.411 euros reservats per al 2021–. En total, la partida serà de 5 milions d’euros.

Imatge d’arxiu de les tasques d’ampliació de la C-58, a l’alçada del nus de Sant Pau, a l’inici de les obres / ÓSCAR ESPINOSA

On queda Sabadell? I el Vallès?

La inversió prevista a Sabadell per al 2020 (15,99 milions) tindrà un seguiment d’11,77 milions per als exercicis 2021 i 2022, segons preveu la Generalitat. La partida del 2020 és similar a la dels municipis de les seves dimensions, exceptuant l’Hospitalet del Llobregat, on el 2020 el govern català destinarà 52,07 milions. S’explica en part per grans partides en transport públic, com la nova estació d’Ernest Lluch de l’L5 del Metro (9,7 milions d’euros). A Terrassa, amb 12,45 milions –un 22,1% menys de pressupost que Sabadell–, la partida més rellevant és el CAP de Can Roca (1,4 milions d’euros per al 2020).

Més enllà de Sabadell, el Vallès Occidental no és la comarca més beneficiada dels comptes. La inversió creix un 2% respecte al 2017, molt per sota que altres comarques metropolitanes: el Baix Llobregat (+61%), el Vallès Oriental (+36%), el Barcelonès (+30%). “Són els segons pitjors pressupostos per a la comarca dels darrers 15 anys”, sosté des de l’Ajuntament Pol Gibert. La Generalitat ho justifica en el fet que en els darrers comptes aprovats es preveia la inversió del soterrament dels FGC, “la més elevada que s’ha fet al Vallès”. La bona dada de la comarca és l’augment de l’ocupació pública: 2.487 places noves fins a arribar als 24.461 llocs de treball públics, el 6,2% de l’afiliació a la seguretat social (Idescat: 2019). De les noves incorporacions, 1.423 seran de l’àmbit sanitari. Queda per veure quantes arribaran a l’Hospital Parc Taulí.

Comentaris
To Top