Publicitat
Oci i cultura

El retrat d’una classe social decadent assalta l’escenari del Teatre del Sol

[Per Albert Ferrer Flamarich]

El Teatre del Sol és una de les companyies teatrals sabadellenques sense afany de lucre que ha llaurat una trajectòria de mèrit gràcies a l’esforç, la intel·ligència i la qualitat de l’equip que el lidera.

Les funcions tenen lloc els dissabtes a les 21.30 h i els diumenges a les 18 h / LLUÍS FRANCO

Aquests dies està representant El casament dels petits burgesos, del dramaturg alemany Bertold Brecht. En traducció de Feliu Formosa, el muntatge és dinàmic gràcies a un equip de nou actors que perfilen bé els nou personatges en un notable treball de conjunt. I particularment, en l’alt ritme dels diàlegs i les intervencions en el que era una mena de concertant operístic de bogeria discursiva i espiral de tensió. Cal destacar la dificultat d’encarnar el pare del nuvi (Pep Carpena) amb constants tics nerviosos.

Ressaltar l’oposició

La direcció d’actors sap generar interès en ressaltar l’oposició i la incertesa en l’evolució dramatúrgica. Sap fer sorgir la comèdia del debat entre l’esfera social i l’íntima. El trencament dels mobles dels nuvis hi funciona com a metàfora de l’esfondrament de les convencions i hipocresia socials burgeses. Uns paràmetres tan fonamentals com les mateixes bones maneres que ells mateixos perdien. Els mobles trencats es presentava com a signe de la decadència d’una classe social corrompuda per la doble moral, l’escissió entre l’àmbit masculí i el femení, l’honor i la crisi del matrimoni.

L’alienació dels personatges funciona a través de la paròdia i el retrat psicològic en l’exposició de les seves migradeses morals. Unes misèries que els engoleixen en un joc de contrasentits i absurds que, com bona part de l’obra de Brecht, busca l’irreal per explorar una veritat.

Vestuari d’època

El vestuari de Jordi Brunet participa d’un patró d’època de caràcter referencial. Està reforçat per una il·luminació efectiva de Martí Guerrero i la inserció de dues cançons amb lletra digne d’un Georges Brassens o de La Trinca més canalla (Cançó de la comuna i Balada de la castedat).

Una escena d”El casament dels petits burgesos’ al Teatre del Sol / LLUÍS FRANCO

Aquests elements arrodonien una proposta que aprofita l’escenari del Teatre del Sol presentant una digna adaptació d’aquest clàssic del segle XX, ambientat amb el gust i detallisme que caracteritza les produccions efectives, expressives i elaborades del Teatre del Sol.

Una entitat, recordem-ho, que treballa des de la solidesa i l’encert en la selecció d’obres, potencia la formació de nous actors i actrius i dinamitza l’oferta cultural de la ciutat.

Publicitat
Comentaris
To Top