Publicitat
Ciutat

Joaquim Sánchez: l’home que agafa Homer de la mà per fer-lo comprensible

Joaquim Sánchez, autor del llibre / LLUÍS FRANCO

Molt probablement, la majoria dels llibres que llegim ens deixen amb algun dubte que necessitem resoldre de manera imperiosa, una situació que s’agreuja en el cas dels clàssics. Aquest és el punt en què es va trobar Joaquim Sánchez (Barcelona, 1949), veí de Sabadell, amant de la literatura d’autors clàssics grecs com Homer, i que ara ha decidit endreçar perquè altres, com ell, tinguin instruments per entendre una de les seves obres més importants, en forma de llibre i sota el títol Repensando La Ilíada.

Sánchez ha estat tota la vida vinculat a grans multinacionals, on ha exercit de responsable de Recursos Humans en àrees vinculades al sector de l’automoció o el tèxtil, entre altres. Recentment, però, s’ha jubilat. “Tot el que té a veure amb les humanitats sempre m’ha agradat, motiu pel qual vaig veure que era un bon moment per anar a la universitat i fer classes d’allò que sempre m’ha interessat”, explica Sánchez.

Fent classe a la Universitat Autònoma de Barcelona amb matèries vinculades a la història i la filosofia, va veure la necessitat de posar ordre a la seva biblioteca personal, començant per la Ilíada. “És un llibre que em va regalar la meva dona, la Roser, i que he llegit moltíssimes vegades, però un cop he estudiat la cultura grega, me’l vaig tornar a rellegir, ara prenent notes, i vaig veure que calia posar-les totes en paper”, indica Sánchez.

Portada del llibre de Joaquim Sánchez / LLUÍS FRANCO

D’aquest procés en va sortir una petita publicació, que inicialment va pensar regalar als seus dos fills, la Laia i el Marc, però que va acabar en mans d’una editorial, Caligrama. “A casa va agradar i van veure que podia ser publicable, així que abans li vaig enviar a un professor de la universitat, que va assegurar que el contingut era interessant”, apunta Sánchez.

D’aquesta manera, als seus 71 anys, ha vist com el primer llibre que escriu veu la llum, tot platejant un acompanyament en la lectura d’un dels clàssics obligats a moltes aules. I amb un bonus track, un breu conte sobre el descobridor de Troia, Heinrich Schliemann, que permet aportar un punt de fantasia a la interpretació d’un llibre històric com ho és el clàssic d’Homer, pensat, sobretot, per acompanyar aquells lectors no experts en la matèria ni familiaritzats en la cultura grega.

Publicitat
Comentaris
To Top