Publicitat
Diners

Traspassant les barreres del Brexit

El Regne Unit ha sortit de la Unió Europea (UE). Però s’ha obert ara un període transitori d’un any, fins a l’1 de gener del 2021, per establir les condicions en què es durà a terme el Brexit. Hi ha un procés de negociacions entre el govern britànic i la UE que acabarà amb un tractat de lliure comerç que marcarà les noves regles del joc.

L’habilitat entre polítics condicionarà si aquest acord serà tou o dur, és a dir, si les relacions comercials entre europeus i anglesos estaran subjectes o no a aranzels. En tot cas, el que sí que se sap és que hi haurà frontera i duanes. Les empreses sabadellenques que venen i compren al Regne Unit hauran de pensar amb quina classificació aranzelària marquen el seu producte, quin Incoterm utilitzen, o quin operador econòmic les ajuda a simplificar el tràmit. Els experts duaners ho expliquen.

Entrevista a Marta Torrents. Advocada sabadellenca, representant duanera, especialitzada en comerç i sòcia de Torrents Law & Customs.

“El Brexit és una oportunitat per portar els nostres productes a tercers països”

Quines recomanacions faria a les empreses? Totes aquelles que estan acostumades a importar i exportar, per a elles el Regne Unit serà un tercer país més. Però les que sempre han fet operacions intracomunitàries i mai han fet una exportació, hauran de pensar a crear un registre davant de les entitats duaneres per poder parlar-se entre els diferents països. Hauran de veure el seu producte amb una classificació aranzelària. Hauran de fer la valoració d’aquest producte entrant en aquest país, i saber quina documentació acreditativa, homologacions i registres necessiten.

Així, com han d’actuar? Si mai has fet una operació exterior de compravenda internacional, posar-li nom al teu producte, visualitzar quins són els requisits que tens. Això és una oportunitat. Si mai t’has atrevit a exportar, ara tens l’obligació de fer-ho amb el Brexit. Doncs mira l’amplitud, potser començo a veure oportunitats del meu producte cap a tercers països que mai havia pensat obrir mercat.

Quines altres figures s’han de tenir en compte? Existeix una figura que es diu operador econòmic autoritzat, que permet simplificacions duaneres. Hi pot haver la necessitat de fer molts DUA d’exportació.

Com més aviat es faci, millor? Fins ara s’ha fet un front comú. Ara potser les polítiques poden ser una mica diferents pels interessos de cada un dels països. Això permetrà tenir un tractat de lliure comerç en un format com el del Canadà o un hard Brexit, que no seria desitjable amb un soci tan important com la Unió Europea.

En tot cas, si hi ha una sortida ‘hard’, no s’acaba el món? No, al contrari. El que han de fer les empreses és anar adaptant-se i seguir les notícies del fil polític per veure com tancarà aquest acord de comerç.

Tot això suposa una despesa en temps o diners. Com més ràpid ho facin les empreses, abans ho acolliran de forma interna. Els que ja fan importacions i exportacions amb el Regne Unit sí que hauran de fer plans de contingència per adaptar-se.

Hi haurà empreses que vulguin marxar ara? El Regne Unit és una molt bona porta per a altres mercats: l’Índia, Austràlia, Commonwealth. Aquesta derivada és importantíssima. El Regne Unit és un bon soci. Les empreses que hi són continuaran en la mesura del possible, perquè és una porta d’obertura a tercers mercats.

Es parla de col·lapse a les duanes? Aquest període d’un any l’estan fent per construir aquestes estructures i tenir-les sòlides. El Regne Unit té la forma que té. L’entrada de camions per la frontera és estreta. Si no s’ha fet la feina de veure si el teu producte té els requisits, pot provocar aturades duaneres i retards.

Al Regne Unit li interessa tenir una bona relació comercial amb la UE? El Regne Unit és business friendly i li interessa que entri la mercaderia.

Entrevista a Lluís G. Sala. Agent de duanes ripolletenc número 22.525 i professor a la Universitat de Vic de Transport Internacional.

Com veu la situació del Brexit? Soc un profund defensor del Brexit. Als únics als quals els convé la Unió Europea és a qui la van començar: Bèlgica, Holanda, Luxemburg, França, Alemanya i Itàlia. Anglaterra no va voler ser-hi mai. Es va incorporar molt tard, el 1972. El Brexit estava cantat.

Com pot afectar les empreses des del punt de vista duaner? Hi haurà una afectació temporal. És possible que ens trobem amb controls d’una o dues hores. Però no serà més problemàtic que això. Les empreses s’hauran d’organitzar millor.

Es parla de cues de camions aturats a la carretera... Agafa països que estiguin en situació similar al Regne Unit i veuràs que aquest fet no és cert. Estan intentant fer por i sense voler ens espantem nosaltres també. El Regne Unit té un esperit negociador i comercial. Té una confiança plena en els seus operadors. Això vol dir que quan arriba la mercaderia no és com a Espanya, Itàlia o Portugal. Consideren que els operadors logístics són part de la seva vida. Intenten ajudar-los, no els posen traves com aquí. Abans la paperassa era presencial. Ara el paper físic gairebé no existeix. Per tant, tot seran processos telemàtics que es resoldran en mitja hora.

Les empreses hauran de tenir en compte el cost de les gestions? Canviarem la declaració Intrastat per una Declaració de Duanes. Això és relativament lleuger. Hi haurà uns aranzels? S’aplicaran aranzels si es vol fer mal. Si la Unió Europea vol donar una bufetada. Tot i això, s’ha demostrat que no s’hi atreveix. Faran un tipus d’acord com el Vietnam, el Canadà, Suïssa o Noruega. No hi haurà un tracte vexatori. Al contrari, es pagarà un IVA, no es pagarà aranzel…

No hi haurà cap cost afegit, doncs? Exactament. El cost que hi pugui haver no serà sensible. S’hauran de fer documents, però serà telemàtic, senzill i basat en les relacions que hi ha hagut aquests anys. Hi ha uns estàndards de confiança que només es poden perdre per raons polítiques, però no per raons tècniques.

Això serà així. Al Regne Unit li comportarà tenir unes fronteres que fins ara no tenia i a Europa, tenir més controls. És més probable que sigui més problemàtic portar productes d’Anglaterra a Europa, que d’Europa a Anglaterra. A nosaltres ens preocupa la nostra exportació. Si no és castigada allà, no tindrem dificultats. Allà el funcionari funciona, no és com aquí. Per rebre les mercaderies no tindrem més dificultats que les de les administracions de cada país.

Les empreses haurien de preparar-se per a un acord dur? No hi haurà un Brexit dur i Europa, que es comenci a acomiadar de treure-li tot al Regne Unit.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top