Ciutat

Juli Gendrau: “L’objectiu europeu de reducció de víctimes no es podrà complir”

El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau / ACN

Juli Gendrau és un dels màxims responsables en matèria de mobilitat viària a Catalunya. El director del Servei Català de Trànsit tanca el 2019 realçant la reducció de l’accidentalitat en un 11% en el conjunt del país. No obstant això, reconeix que no es podran complir les previsions d’accidentalitat per al 2020 i que la reducció de la sinistralitat més que baixar, està enrocada des de fa uns anys.

Com valora les xifres d’accidentalitat del 2019? S’ha reduït el nombre de víctimes mortals fins a 171, un 11% menys que l’any 2018. Tot i això, mentre hi hagi una sola víctima, no podem estar satisfets. Pel que fa al Vallès Occidental, s’ha passat de 9 a 8 víctimes mortals. Un 11% menys com a la resta del país.

S’està lluny dels objectius que es marcaven per al 2020, quan s’haurien d’haver reduït les morts a la meitat respecte al 2010. La fita marcada per la directiva europea per al 2020 no es podrà complir ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat. Tot i que hi ha una tendència a la baixa, anem cap a l’estabilització i respecte a altres països europeus estem per sobre la mitjana de reducció d’accidents.

Si es té en compte el total de morts i ferits en accidents de cotxe al Vallès Occidental, respecte a fa deu anys parlem d’un augment. A què es deu? En la suma hi trobem totes les víctimes i s’ha de tenir en compte que la majoria són ferits lleus. Des de trànsit ens fixem sobretot en la xifra de ferits greus i lleus, i en el cas del Vallès ens preocupa especialment la C-58, on hi ha hagut un increment de sinistralitat.

Cada cop hi ha més vehicles de dues rodes implicats en els sinistres. Quina explicació li donen des de Trànsit? Ens trobem que cada cop hi ha més commuters, és a dir, conductors que utilitzen la moto per anar a treballar. A diferència dels mottards –els usuaris de cap de setmana–, aquests es mouen en moments amb un volum important de trànsit. Això obliga el motorista a
fer-se més visible i els conductors de cotxes a estar més pendents. Les imprudències poden venir d’una mala maniobra d’uns o d’altres, tot i que cal tenir present que qui té totes les de perdre és el motorista, que és la carrosseria de la moto.

Les millores i l’ampliació de la xarxa de carreteres al Vallès, com la B-40, podria contribuir a reduir el nombre d’accidents? Molts accidents es deuen a l’alta densitat. L’augment de les infraestructures hi ajudaria, això està clar, i les millores han ajudat: amb el departament de Territori i Sostenibilitat hem contribuït a eliminar els punts negres de l’argot diari, amb intervencions a la C-58.

Creu que la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona contribuirà en menys volum de cotxes i menys sinistres? De moment, no hem vist cap reducció de vehicles. De fet, fins i tot vam apreciar un augment en les primeres setmanes de gener. S’haurà d’esperar a veure els resultats a llarg termini tenint en compte que a l’abril es començaran a aplicar les sancions i la població ha d’acabar de conscienciar-se i tenir-ho present.

Any 2019, any sinistre: els accidents de trànsit augmenten un 14% en una dècada

Comentaris
To Top