Ciutat

El “Lleó de Sabadell” neix a Terrassa i s’estrenarà a la ciutat el mes de maig

Jordi Grau treballant amb la figura del lleó al seu taller de Terrassa / MIREIA COMAS

Al Taller el Drac Petit de Jordi Grau, a la veïna ciutat de Terrassa, s’està creant una nova figura pel bestiari sabadellenc. Es tracta del  Lleó de Sabadell que s’afegirà a la Llista del Bestiari Popular de Catalunya, que ja compta amb quatre figures d’aquest animal a Gavà, Barcelona, Lleida i Manresa.

Si bé algunes d’aquestes representacions d’animals poden tenir un origen atàvic, el cas del Lleó de Sabadell neix de la voluntat d’una entitat sabadellenca d’enriquir l’imaginari festiu de carrer a la nostra ciutat. Encultura’t va encarregar fa uns mesos al prestigiós artesà terrassenc Jordi Grau la construcció d’aquest lleó. 

En el seu taller El Petit Drac, Grau ja ha començat a donar vida una impressionant figura animal que mesura gairebé tres metres de llargada.

L’escultura de fang s’ha fet a partir d’una estructura utilitzant porexpan, un material molt resistent. “A partir d’aquí es comença pels arcs que li donen forma, sostinguts amb uns travessers. Finalment es posa estopa i guix”, explica Grau.

Un sol portador

La figura del lleó està concebuda per ser portada per una sola persona “per tant el centre de gravetat també es belluga. Té més moviment, es balla millor. Està molt ben contra-pesat”, explica Grau.  El portador el duu a les espatlles i a l’esquena “és com portar un nen a collibè”, diu. Tota aquesta carcassa es revesteix de diverses capes de fang que es poden treballar fàcilment perquè el guix el manté fresc i modelable.

Un cop s’hagi acabat el motlle, haurà utilitzat uns sis-cents quilos de fang. El següent pas és l’elaboració del motlle que es fa amb escaiola i es reforça amb canya.Finalment s’acabarà amb resina i fibra de vidra i  pesarà uns 25 quilos . Lluirà una corona. El toc final és la pintura. Aquest artesà terrassenc prefereix la pintura a l’oli “fa trenta anys que utilitzo la pintura a l’oli, i la textura és la millor.

El Lleó estarà enllestit el mes de maig. Haurà trigat dos mesos i escaig a fer-lo “ara he acabat una mulassa per Badalona”. De lleons no n’hi ha gaires, observa Grau tothom té tendència a demanar bèsties de foc”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top