Ciutat

El sud de Sabadell: una zona, quatre identitats

[A PEU DE BARRI | SECTOR SUD]

El sud de Sabadell és una constatació més del creixement de Sabadell durant l’apogeu tèxtil, fins a unir-se amb el municipi veí, Barberà del Vallès. Les Termes, Creu de Barberà, Espronceda i Campoamor són els quatre barris que formen el sector sud i que, tot i ser considerat una mateixa zona, cadascun dels barris conserva les seves particularitats.

La zona sud està formada bàsicament per habitatges d’autoconstrucció i pisos de protecció oficial –així neix el polígon Espronceda–, construïts durant la dictadura franquista per contrarestar els problemes d’infrahabitatge que patia Sabadell durant l’onada migratòria del 1950 i després de les riuades de Sabadell. Així, el sector sud no només té veïns d’altres parts d’Espanya, sinó que també acull antics residents de Torre-romeu, Can Puiggener i altres punts de la ciutat. I, a partir de l’any 2000, també va absorbir la immigració nouvinguda.

El passeig d’Espronceda i la seva continuació, el passeig dels Almogàvers és l’eix que vertebra –i uneix– tot el sector sud i on es concentra la vida comercial. També a la carretera de Barcelona i a l’avinguda de Barberà sobreviuen les botigues “de tota la vida” però, irònicament, el passeig del Comerç només conserva oferta gastronòmica del sector.

El passeig d’Espronceda / LLUÍS FRANCO

Els restaurants i bars més reconeguts són El rincón del Bierzo, amb plats típics gallecs; Los Martínez, amb menú diari i oferta casolana; el Frankfurt Racó d’en Pep; i el bar Mercado com a rei de les tapes a la zona. Per prendre alguna cosa a l’hora del vermut o a la tarda, però, la gent es reuneix a la plaça de la Creu de Barbera, o la plaça dels xorros com es coneix popularment. Aquella zona aplega especialment la gent més gran i famílies amb nens més petits.

Mentrestant, els joves i la població llatina troba el seu espai a la plaça de Picasso, on s’organitzen partits de futbol i bàsquet. La plaça de les Termes també acull la joventut d’aquesta zona i, especialment, els amants del rap i el parkour. “Ve molta gent d’arreu de Sabadell”, explica l’Ángel, un autoanomenat “raper de carrer”. I, com a principal zona de referència, el parc Central del Vallès, dividit entre Campoamor i Barberà, és l’espai per als amants de l’esport a l’aire lliure.

Reivindicacions

Una de les principals demandes del sud de Sabadell és l’elaboració d’un pla integral de barri que abordi les reivindicacions dels veïns, unes preocupacions especialment centrades en la millora de la seguretat ciutadana. D’altra banda, el projecte que ocupa l’agenda d’Ajuntament i Generalitat des de fa 18 anys és la construcció d’una residència pública a aquesta zona de Sabadell. De moment, el projecte es troba estancat a l’espera de saber qui finalment assumirà la construcció de l’equipament, si l’Ajuntament o la Generalitat.

Pel que fa al petit comerç, el futur del Mercat de Campoamor és un nou repte de l’equip de govern: o es dona cabuda al petit comerç o es revitalitza la zona amb una sala polivalent i la construcció de pisos de lloguer social per al jovent sabadellenc. I, també en aquest sentit, els veïns també reclamen la rehabilitació de pisos antics.

El Parc Central del Vallès / Lluís Franco

Comentaris
To Top