Publicitat
Opinió

Multes, Satisfyer i Maquiavel

Per Víctor Patsi, periodista

En els últims dies m’han cruixit a multes de trànsit. Això va com va. Pots estar un fotimer de temps sense que et caigui cap llufa d’aquestes i, pel que sigui, per mala coincidència astral o ves tu a saber, les maleïdes multes et plouen a granel en qüestió de dies. Ep! Res greu, eh? No hem posat en perill ningú, només faltaria. Estem parlant d’un meravellós 2x1 (grua+aparcament indegut). Tot un clàssic que va en un pack com un matrimoni perfectament avingut, en què el senyor Grua sempre tira els trastos a la senyoreta Aparcament Indegut i ella sempre s’hi posa bé. Sempre. O potser és al revés, tant se val. La qüestió és que a la llufa 2x1 en va seguir una altra d’excés de velocitat. Pam! Digues: Lluíiiiiis! Caçat i retratat. Radar infal·lible, distracció al volant ben penalitzada.

Feia molt temps que la grua no se m’enduia el cotxe a Sabadell. Sabeu quant costa avui dia retirar el vehicle del dipòsit de la Municipal de Gràcia? Mira, ara ja ho sé: 134 euros trinco-trinco. Recordo vagament que l’últim cop que m’hi vaig trobar la xifra era de dos dígits, la qual cosa vol dir que ha plogut, i molt. També us puc avançar, no pas en primícia, que la sanció per aparcament indegut s’enfila a uns altres 100 euros. La meitat si ho pagues al moment. M’afalaga aquest detall, però mai l’he entès. Si una multa val tant, per què val menys si t’estires ipso facto o trinco-trinco 2.0, i val més si deixes passar X dies? Estic per crear la plataforma promultes exactes, ni descomptes ni recàrrecs. Sobretot, si les penses recórrer, com és el meu cas.

Agafant-me al dret que m’acull de recórrer la doble sanció per raons que no venen al cas (i que crec que em portaran a la victòria final, apoteòsica, del tipus Satisfyer o quin gran plaer si tanmateix es dona), t’adones que el sistema per fer-ho està pervertit. Si més no, té un punt de perversió. I no parlo de pit i cuixa. Si recorres, perds el dret a la bonificació del 50% de l’import de la sanció. Ah, amigo... lleig. Però són les regles del joc. Si t’agraden, bé, i si no, també. O t’hi poses fulles, recuperant l’expressió que sempre he sentit a casa. O guanyes el recurs al complet, o no hi ha bonificació on acollir-te a posteriori. Com a mesura dissuasiva està ben trobada. La meva enhorabona al Maquiavel que la va concebre i la meva enhorabona 2.0 a l’entramat que l’ha dotat de legalitat.

Sou/éreu lectors de Tintín? Potser recordareu aquesta escena: el gos Milú se sent temptat pel seu àngel dolent mentre el seu àngel bo també hi diu la seva. Doncs així em vaig sentir jo aquella nit al dipòsit municipal. L’àngel dolent seria l’agent (molt amable ell, tot sigui dit) que em recomanava pagar a l’instant la sanció (grua a banda, només faltaria) per assegurar-me un descompte de 50 euros. L’àngel bo? El mateix agent (molt amable ell, tot sigui dit) explicant-me que tenia dret a recórrer les sancions, però que hauria d’esperar a rebre la notificació a casa per engegar el procés, perdent, de passada, ai caram, ves per on, qualsevol bonificació associada. O ho guanyes tot, o ho llepes tot.

Dies després, rebo una multa per excés de velocitat. Radar. Via Augusta. Entrada a Barcelona venint dels túnels de Vallvidrera. Túnels vol dir urgència, pressa. Si no, servidor mai agafa/paga/passa pel peatge per accedir a Barcelona. La sanció s’enfila a 112 euros. Xifra estranya... fins a descobrir que arriba amb un recàrrec del 20%. Trucada al 012. Informació. Una explicació? I tant que sí: han vingut dues vegades al seu domicili, no l’han trobat i la multa va a missa, publicant-se directament al BOE. En ma vida he consultat el BOE per si hi surt una multa adreçada a mi... que no sé que m’han posat! Pregunto: no deixen cap notificació del seu pas per casa? Tinc un màster d’anar a Correus a recollir allò que se m’avisa amb un paperet/e-mail de res. No, el protocol no hi obliga. Per tant, potser ni venen. No els cal. Apa, a mirar tots el BOE! Pervers. Maquiavèl·lic 3.0.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top