Ciutat

El dolor crònic: quan una carícia pot fer mal

Un moment de la xerrada de Jenaro Mañero / D.S.

A vegades, el dolor pot afectar de tal manera que una carícia pot fer mal. La gestió del dolor crònic va ser ahir el tema central de la primera sessió dels ‘Cafès científics’ d’aquest anya la sala d’actes de la UES, en un acte que va comptar amb l’assistència d’una quarantena de persones.

L’acte el va protagonitzar el metge especialista en Anestesiologia i Reanimació del Taulí Jenaro Mañero, que va explicar què és el dolor, què el causa i com es pot tractar. Mañero va apuntar que el dolor crònic és el que dura més de sis mesos, i afecta persones de totes les edats, de joves a grans.

El dolor és un símptoma, no una malaltia, i n’hi ha dos tipus: el nociceptiu, fàcil de localitzar i tractar, i el neuropàtic, que el metge ha qualificat de “cavall de batalla” perquè no se’n sap la causa però es pot tractar amb fàrmacs. Mañero ha afegit que les persones que tenen dolor neuropàtic són les que tenen menys neurotransmissors i això provoca que el percebin molt més.

Aquests transmissors també són els que determinen l’estat d’ànim, per la qual cosa tenir-ne menys pot portar a la depressió. És per aquest motiu que el dolor neuropàtic es pot tractar amb antidepressius o antiepil·lèptics. “A vegades costa d’entendre-ho”, va reconèixer Mañero.

La recerca i la divulgació, a l’abast de tothom a la vuitena edició dels ‘Cafès Científics’

Comentaris
To Top