Publicitat
Oci i cultura

Al·legat contra el vel islàmic a l’escola

“Hauria de ser obligatori que les nenes no portin hijab almenys a Primària”, va afirmar Najat el Hachmi amb contundència, durant la presentació del seu llibre Sempre han parlat per nosaltres (Edi-cions 62). I és que la bel·ligerància d’el Hachmi amb el vel islàmic és total, tal com es va plasmar ahir durant el col·loqui a la llibreria Macondo. 

Najat el Hachmi va néixer al Marroc, però des de petita viu a Vic / VICTÒRIA ROVIRA

El Hachmi va reconèixer que a Secundària el debat potser genera més controvèrsia, ja que les nenes acostumen a haver tingut la primera regla i es pot considerar que són dones, i segons interpretacions de l’islam, s’haurien de velar. “Però a Primària, de cap manera. El que passa és que a cap nena li fa il·lusió, per això intenten que se’l posin com més aviat millor perquè l’assimilació sigui més fàcil”. Tot i això, va dir que sostenir aquest enraonament l’ha portat al fet que  l’acusin d’islamòfoba. 

Publicitat

Sigui quina sigui la posició en el debat del vel islàmic, la veu de Najat el Hachmi és la de vivència pròpia. Nascuda l’any 1979 a Beni Sidel (Marroc), la seva família es va traslladar a Vic quan era ben petita. “Al principi volia ser la nena marroquina perfecta”, recorda el Hachmi. Però a l’escola de Vic la van cridar al despatx de la directora. “No pots dur hijab aquí dins”, li van dir. A casa seva no va ser massa problema, ja que ni tan sols el seu pare volia que se’l posés.  

De fet, el Hachmi creu que ha tingut molt de suport de la seva família. I lamenta, en contraposició, totes les nenes que no l’han tingut. Per això, va insistir en la necessitat d’acompanyar les nenes musulmanes que intenten fer el seu camí. “Perquè si trenquen, són repudiades”. També tenir crítiques per l’esquerra catalana, tot titllant ERC i CUP de fer “bonisme”, al no combatre el vel i caure en una postura que vol ser excessivament  musulman-friendly”. 

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top