Ciutat

El comitè de vaga feminista rebutja l’acte oficial del 8 de març

La vaga feminista de l'any passat / VICTÒRIA ROVIRA

El Comitè de vaga feminista del 8 de març rebutja l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones organitzat per l’Ajuntament de Sabadell. En un comunicat, aquest col·lectiu feminista avisa el govern local de PSC i Podem que el 8 de març no és un dia festiu i no és una excusa per organitzar una festa.

Des del col·lectiu recorden que aquest dia es vincula a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil en què van resultar assassinades les treballadores que s’havien concentrat a dins per protestar contra l’explotació laboral i per aconseguir unes condicions de vida i de treball dignes. Per aquest motiu diuen que només es pot entendre aquest dia com una jornada combativa i reivindicativa de la lluita feminista.

Tanmateix, apunten, el 8 de març hi ha convocada una vaga general feminista i, amb l’organització d’aquest acte, “s’està convidant a treballar moltes dones” referint-se a tècniques de so, cantants, o bé personal de neteja. I també s’està promocionant el consumisme, afegeixen.

El mateix diumenge 8 de març hi haurà una manifestació que començarà a les 12 h a la plaça de la Creu Alta.

Els precedents del 8 de març

El Dia Internacional de la Dona del 8 de març va ser declarat per l’ONU el 1975. Dos anys després es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment només des del 1994. Curiosament, el succés que va donar peu a aquesta celebració va passar en aquest país.

El 8 de març del 1857, i en plena Revolució Industrial, un grup de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals.

Seria una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets. Però la tragèdia que tothom coneix com l’incendi d’una fàbrica tèxtil, en el qual van morir 123 dones i 23 homes, va succeir el 25 de març del 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Shirtwaist de Nova York. La majoria eren joves immigrants que tenien entre 14 i 23 anys.

Aquesta desgràcia va obligar els empresaris tèxtils a introduir un seguit de normes de seguretat laboral als EUA. Abans d’aquests esdeveniments, però, a Nova York i Chicago s’havia celebrat un dia anomenat Dia de la Dona, organitzat per destacades dones socialistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt.

A Europa, va ser el 1910 i en el decurs de la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen amb l’assistència de més de 100 dones procedents de 17 països, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

El Dia Internacional de la Dona retrà homenatge a les treballadores del tèxtil

Comentaris
To Top