MARTA FARRÉS

De Manchester a Califòrnia?

[Per Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell]

29.110 llocs de treball en activitats estratègiques (indústries tecnològiques, serveis basats en tecnologia punta i serveis intensius en coneixement), un 41% d’un total de 71.065, amb un 32% d’augment en 10 anys i més de 5.000 patents publicades des que hi ha registres.

Aquesta dada sembla que hagi de venir d’alguna ciutat de Silicon Valley, però es tracta de Sabadell. Empreses nascudes aquí o delegacions d’empreses multinacionals en l’àmbit de la robòtica, drons, desenvolupadors de videojocs, aplicacions i realitat virtual, sistemes d’informació geogràfica, enginyeria per a la gran obra pública, e-comerç, e-salut...

Tot això respon al que en podríem dir un ecosistema favorable a la innovació, un terreny fèrtil perquè hi sorgeixin aquest tipus d’iniciatives, que no és aliè a la situació estratègica de Sabadell al bell mig del corredor del Vallès i de l’àmbit metropolità català, amb unes infraestructures avançades de mobilitat i plena interacció amb les dinàmiques econòmiques i socials d’aquest gran continu urbà.

No és la primera vegada que Sabadell es troba mirant de cara el futur. Sabadell va ser la capital del tèxtil, una peça clau d’aquella revolució industrial que va canviar la forma de vida de moltes persones.

Publicitat

Ara ens trobem immersos en una altra revolució, la tecnològica. Si llavors vam ser Manchester, podríem ara ser Califòrnia? Podríem, almenys en capacitat d’atracció de talent, introduint nous incentius que motivin l’emprenedoria, l’ocupació i la retenció i captació de talent en sectors tecnològics de valor afegit.

La ciutat com a laboratori d’innovació

Podem oferir l’espai urbà com a camp de proves per a aquestes tecnologies, millorar l’atractiu dels polígons empresarials, desenvolupar més i millors programes de formació professional, universitària i contínua d’àmbit tecnològic, vetllant per mitigar les escletxes d’edat, gènere o econòmiques. Perquè, a diferència d’aquella revolució industrial, en què moltes persones no tenien els drets bàsics garantits, aquesta revolució s’ha de fer per no deixar ningú enrere i per millorar la vida de tothom.

Per això les ciutats hi tenim un paper molt important, perquè la ciutat és l’espai on passen les coses i ha de ser a les ciutats on la tecnologia s’apropi al ciutadà. Som les ciutats les que donarem escala humana a la tecnologia. I és mirant cap a les ciutats on la tecnologia trobarà el full de ruta que ha de seguir.

Aprofitem aquesta Mobile Week, un mes sencer d’activitats en el cas de Sabadell, per apropar-nos a la tecnologia des de diferents visions i, en certa manera, per observar en directe el futur.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top