Ciutat

El documental de Ca n’Oriac, una epopeia amb noms i cognoms

Hi ha històries que no es deixen explicar sense noms i cognoms. La de Ca n’Oriac en té moltíssims. Són els d’aquelles persones que van aixecar aquest barri i hi van injectar orgull i identitat, tots els que van fer prosperar aquest bocí orgullós de la ciutat que, seixanta anys enrere, no era res més que una munió de barracons de 30 metres quadrats, sense aigua ni llum, plantats en un terreny fangós.

A l’esquerra el periodista Víctor Amela, a la dreta el director del documental, Xavi Rosell / LLUÍS FRANCO

Vint-i-set veïns posen veu a Ca n’Oriac, crònica històrica d’un barri, el documental dirigit pel periodista sabadellenc Xavi Rosell que aquest dissabte a la tarda es va presentar a l’Espai Polivalent del Parc del Nord. Són persones de diferents entitats, associacions i establiments icònics, els encarregats d’explicar com s’ha anat dibuixant aquell horitzó de prosperitat que buscava l’onada migratòria murciana que va arribar a Sabadell, l’any 1942. “Segur que ens deixem a gent. Per això us demano perdó”, s’encarregava d’advertir el director, conscient que es tracta, efectivament, d’una història amb milers de noms i cognoms.

El documental ha desbordat la sala / LLUÍS FRANCO

El llargmetratge, que ha desbordat la sala, s’ha projectat a davant dels mateixos veïns que el protagonitzen. Un mirall del qual sentir-se orgullosos que els ha fet riure i fer vessar alguna llàgrima d’emoció. “És una epopeia. Al costat d’aquesta història, les dels ianquis, els americans, no són res!”, bromejava a la presentació de la projecció Víctor Amela, qui va estudiar i ha coincidit en el món laboral amb Rosell. L’escriptor ha ressaltat els petits detalls que aporten els testimonis, “que els historiadors no poden explicar”.

Exposició de fotografies que ha acompanyat la presentació del documental del barri / LLUÍS FRANCO

Sergi Calvo, qui va ser professor del director i ha participat en el documental, també ha ressaltat tres aspectes que han determinat el barri: la immigració, positiva, que es repeteix arreu del món; la lluita democràtica del poble; i el multiculturalisme, “un tresor excepcional”.

FOTOS: L’estrena del documental sobre la història de Ca n’Oriac, amb Víctor Amela

Comentaris
To Top