Oci i cultura

Espurnes liles en vigílies del 8-M

Les Bruixes del Nord van tancar la fira amb foc / LLUÍS FRANCO

Ja ha arrencat una setmana lila que culminarà diumenge amb les manifestacions del 8 de març. I és en aquest context que dissabte va tenir lloc la cinquena edició de la Fira del Llibre Feminista, la qual va aplegar centenars de visitants a la plaça del Doctor Robert. 

La trobada va esdevenir un node d’interrelacions, en què editores, escriptores, llibreteres i lectores compartien espai físic i converses. Com va ser el cas de la presentació de la segona part de Terra de ningú, una antologia d’assaig breu, que va aplegar en el mateix col·loqui l’editora Aida I. de Prada, de Pol·len, juntament amb algunes de les autores. 

Espectacle de les Bruixes del Nord / LLUÍS FRANCO

Igualment, a la parada de l’Espai Contrabandos (llibreria independent del Raval, a Barcelona, amb l’editora Mar Carrera), destacaven els llibres sobre la mirada lila en l’urbanisme actual. Com ara Apropiaciones de la ciudad, de diferents investigadores vinculades a l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) i la defensa de la reapropiació de l’Espai Públic d’autores com Marina Garcés i Manuel Delgado.

També cal destacar Repensar el pati d’escola, impulsat pel col·lectiu EqualSaree, sobre la necessitat de trencar el monopoli del camp de futbol al pati escolar. Un exemple més recent és Urbanismo Feminista, de Virus, que tenia un ample estand amb altres títols feministes també enfocats al treball intern dels homes. És el cas de Masculinidades y feminismo, de Jokin Azpiazu, molt adequat per debatre sobre la desconstrucció de la masculinitat hegemònica i la posició que els homes han de jugar (i quin no han de jugar) en la lluita feminista.

Des de Terrassa hi era present La Tija, petita editorial entre la qual es troba Elena Ortega, que recentment han editat Revolution Now. Lucha y resistencia LGTB, amb un enfocament sobre les lluites de les sexualitats dissidents; així com Afroféminas, d’Antonnieta T. Soler, interessant crítica del feminisme blanc, des de la posició de dones racialitzades agrupades al voltant del col·lectiu del mateix nom. Una altra editorial present va ser Tigre de paper, amb el manresà Marc Garcés, amb un gran catàleg de llibres de Silvia Federici i el clàssic sobre poliamor, En defensa d’Afrodita, coordinat per Na Pai. 

No faltaven clàssics feministes com Pornoburka, al voltant de la dona i l’islam, i els assajos sobre la grassofòbia (comentaris que fomenten la pressió estètica cap al cos de les dones). Els materials de Pikara Magazine també tenien el seu espai, confirmant la relació entre el feminisme basc i el català. Entre les activitats del matí, es van escoltar els poemes d’Asma Aouattah, experta en cultura amaziga. La Xaixa va animar la sobretaula amb versions rumba de cèlebres himnes. I les Bruixes del Nord van tancar la fira amb un espectacle de foc en homenatge a les mares de la plaza de Mayo.

FOTOS: Bany d’espurnes per posar el llacet a la V Fira del Llibre Feminista

Comentaris
To Top