Ciutat

El 8-M fa sortir milers de persones als carrers: “Sense les dones, no hi ha revolució!”

Milers de dones han sortit a manifestar-se pels seus drets a Sabadell / V. Rovira

Milers de persones han sortit als carrers de Sabadell per manifestar-se aquest diumenge, Dia Internacional de la Dona. Ho han fet en dues concentracions paral·leles, a banda i banda de l’Ajuntament, a pocs metres l’una de l’altra. Una, festiva, ha estat convocada institucionalment i ha aplegat unes 350 persones a la plaça del Doctor Robert. L’altra, organitzada pel Comitè de vaga feminista, ha arrossegat 3.500 manifestants segons fonts policials, i ha travessat part de la ciutat, des de la plaça de la Creu Alta fins a la plaça de Sant Roc.

“La lluna me la baixo jo soleta”

Durant el trajecte de la manifestació alternativa, en què hi han participat diferents col·lectius, una pancarta ha encapçalat la riuada lila, encapçalada per dones: “És diumenge i què? Vaga general feminista”. La protesta ha instat a no consumir i, de fet, al seu pas ha deixat adhesius a les entrades dels comerços que no han tancat, sobretot als restaurants del carrer de Gràcia: “Aquí es vulnera el dret de vaga” i “Aquí s’explota”, ha quedat enganxat a vidres i façanes. A l’oficina bancària de BBVA, un altre missatge: “Aquí es desnona”.

El pas de la manifestació també ha deixat un reguitzell de càntics: “Sense les dones, no hi ha revolució”, “Visca, visca, visca! La lluita feminista!”, “No és no, i la resta és violació!”.Els eslògans de les pancartes també han estat variats, apel·lant a diferents reivindicacions en contra del patriarcat, des de “La lluna me la baixo jo soleta” fins a “El meu dret és caminar sense por”. El grup Percufem ha companyat amb percussió la protesta.

Una vegada els manifestants han arribat a la plaça de Sant Roc, el Comitè de vaga feminista ha llegit el seu manifest, mentre unes bangales fumejants tenyien el cel de lila: “Prou violències masclistes i LGTBIfòbiques, prou feminicidis i prou agressions sexuals. Prou justícia patriarcal!”. El text, interseccional, apuntava diferents reivindicacions, com condicions laborals dignes, serveis públics gratuïts, universals i de qualitat, corresponsabilitat en les cures, el dret a decidir sobre el propi cos o la derogació de la llei mordassa.

L’acte institucional

A l’acte institucional s’ha llegit un manifest de la taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. El text, entorn les Dones i la Sexualitat, ataca els estereotips que afecten les dones en aquesta temàtica, discriminant-les i castigant-les socialment. Ha estat llegit per la metgessa i sexòloga Laura Clotet: “Hem passat d’una sexualitat prohibida i amagada a una hipersexualització global, on sembla que la sexualitat sigui obligatòria i s’hagi de fer pública”, denunciava el manifest, que alhora ha ressaltat que “cada dona tria la seva sexualitat”, tenint en compte que “totes són vàlides”.

Després de la lectura del manifest, ha pujat a l’escenari la discjòquei i cantant Santa Salut, protagonista de la campanya “Pasión no es posesión”, dirigida a la població adolescent i portada a terme per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere l’any 2019.

GALERIA: Reviu la manifestació feminista del 8-M

Comentaris
To Top