Oci i cultura

‘Werens’, sobre l’art efímer: “No ens fa por que es perdi, sabem que el temps arribarà”

Tot i que les expressions cultuals acostumen a tenir una voluntat de mantenir-se en el temps, les tendències urbanes han estat especialment generadores d’art efímer. Són intervencions que tenen les hores (o els dies) comptats. Com ara l’obra #WBmtn, de Werens i Fabian Zolar (artista originari de Nuremberg), que representa el procés de creació i destrucció d’un mur amb grafits militaristes. 

Keep the planet clean!!#WBmtn @fabianzolar #sabadellproject #graffitisabadell #werensgraffiti

Gepostet von Werens Puig am Freitag, 28. Februar 2020

Concretament, han alçat amb les seves mans un petit un mur amb maons, que posteriorment cadascú ha decorat des de la seva part del mur amb grafits que representen tancs de combat i pistoles militars. “Després el destruïm”, explica, sobre aquesta al·legoria contra les armes. “I una vegada ja no hi ha el mur, els dos artistes es troben”, assenyala. L’acció performativa ha estat enregistrada a un paratge natural de l’entorn de Matadepera. Tot i això, els espais són water base, una nova línia de pintura amb base d’aigua que no contamina, com sí que feien abans els esprais amb base química.

“No és per sempre”

El muralisme és, per se, una pràctica artística acostumada a desaparèixer sobtadament. Sigui perquè un altre artista hi repinta a sobre; o el mateix consistori la tapa, amb pintura neutra; o fins i tot perquè el mur d’obres que acollia el grafit ha estat enderrocat. “Ja saps que no és per sempre, sinó que amb el pas del temps desapareixerà”, indica Werens, que afegeix: “No ens fa por que es perdin”.  

D’aquí que del muralisme, directament, aflorin iniciatives d’art efímer o es reprodueixin. És el cas del nou espai expositiu Trafalgar, a Barcelona, que s’ha estrenat amb una mostra de rèpliques de murals de l’artista anglès Banksy.

Mur efímer, a l’entorn de Matadepera / CEDIDA

Comentaris
To Top