Ciutat

FAQS: Preguntes i respostes sobre el coronavirus

Una persona rentant-se les mans / PEXELS

El Parc Taulí ha detectat ja els primers quatre casos de coronavirus a Sabadell. La situació a la ciutat està totalment controlada però tot i així sorgeixen preguntes i respostes per prevenir el contagi i tenir la màxima informació possible. Si una persona té dubtes o creu que pot tenir el coronavirus, ha de trucar al telèfon d’atenció del Departament de Salut O61.

Què és el coronavirus SARS-CoV-2?

El SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. Es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina, i s’ha anat estenent a altres països.

Presenta una simptomatologia clínica similar a la de la grip, i el 80% dels casos són lleus. Els casos més greus generalment afecten persones grans o que pateixen altres patologies.

Quina és la situació del coronavirus a Espanya?

Els casos detectats a Espanya han crescut exponencialment en les darreres hores i el Ministeri de Sanitat ha decretat algunes mesures en determinades comunitats autònomes, com el tancament de centres educatius a Madrid i dues poblacions basques. Tanmateix, es comença a recomanar jugar partits de futbol a porta tancada.

I a Sabadell?

A Sabadell, de moment, i seguint el protocol, l’Ajuntament ha intensificat les mesures d’higiène en les àrees d’atenció al públic i està revisant els mecanismes per si arriba un cas d’alerta o emergència. El Taulí ha suspès algunes activitats previstes i la Cambra de Comerç ha postposat una missió comercial. El Club Natació ha ajornat el Consell d’Honor que estava previst pel 15 de març.

Com es pot contraure el virus?

Es transmet per les gotes respiratòries i pel contacte directe amb les secrecions. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. El període d’incubació del virus va dels 2 al 14 dies.

Cal utilitzar les mascaretes?

No és necessari utilitzar-ne a l’espai públic si no ho ha recomanat un professional sanitari.

Quines són les mesures més efectives per prevenir la transmissió del coronavirus?

El millor és prendre les mesures habituals de prevenció de contagis: rentar-se les mans sovint, utilitzar mocadors d’un sol ús i tapar-se la boca i l nas en tossir o estornudar.

Quins són els grups de més risc?

Les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars, o amb problemes d’immunitat.

Hi ha un tractament específic pel coronavirus –Covid-19–?

Actualment no, però sí que n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

En què consisteix l’aïllament domiciliari?

Es tracta de mantenir-se en el propi domicili i no sortir a espais públics. El principal objectiu d’aquesta mesura és mantenir aïllat el virus i evitar la propagació. Les autoritats sanitàries treballen per erradicar-lo. L’aïllament el determinen els professionals sanitaris, i són ells els que estan en contacte amb les persones afectades i en fan el seguiment. La persona que estigui en aïllament podrà seguir convivint amb el seu entorn, que haurà de prendre les mesures de prevenció que indiquin els professionals.

Què diuen les autoritats sobre els viatges que pugui fer?

El Ministeri de Sanitat recomana especialment a les persones grans que tinguin alguna malaltia que limitin els seus desplaçaments. Així mateix, es recomana reduir les visites a les residències i centres de gent gran. Tanmateix, per a tothom, es demana evitar els viatges que no siguin necessaris apel·lant la responsabilitat individual.

Què he de fer si torno d’una zona afectada?

A hores d’ara les zones de risc són el nord d’Itàlia, l’Iran, la Xina, Singapur, Corea del Sud i el Japó. Encara que l’estat de salut sigui bo, es recomana tenir cura durant 14 dies, el període d’incubació del virus.

El coronavirus a Sabadell: quatre casos positius

Comentaris
To Top