Ciutat

Sabadell recupera la memòria de l’anarcosindicalista Josep Miquel i es restaura la placa que el recorda

El director del Memorial Democràtic de Catalunya Jordi Font, sota la placa / LLUÍS FRANCO

La ciutat ja compta amb un element més de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic. El lloc escollit és la confluència del carrer de Sant Miquel amb Pintor Vila Cinca. Es tracta de la placa que recorda l’anarcosindicalista sabadellenc Josep Miquel, veí de la Creu Alta i conegut com ‘l’avi Miquel’.

La placa ha estat restituïda al mateix carrer Sant Miquel, on l’empresa SALAS, que hi ha construït un bloc de pisos, s’ha fet càrrec del cost econòmic de la seva restauració i posterior col·locació en el mateix indret. Es dona el cas que aquesta placa hi va ser col·locada l’any 1937 en plena Guerra Civil. Després del conflicte, el carrer va ser rebatejat amb el nom de Sant Miquel. L’any 1979, la ciutat li va dedicar un carrer al barri de la Creu de Barberà.

L’acte celebrat aquest dimecres ha estat presidit pel regidor de Cultura, Carles de la Rosa, la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, el director del Memorial Democràtic de CatalunyaJordi Font, el Director General de l’empresa SALASManel Rodríguez, l’historiador David Ferrer i representants de l’Associació de Veïns de la Creu Alta i de la Taula d’Entitats de la Memòria Històrica i de la CNT i la UGT.

La tinenta d’alcaldessa Marta Morell ha explicat el compromís que l’Ajuntament té amb la recuperació de la memòria històrica. Morell que ha recordat l’aprovació, la setmana passada, dels nous pressupostos municipals ha dit que “volem anar més enllà del que s’ha fet fins ara i tenim un pla que volem treballar conjuntament amb entitats i ciutadania”. Sobretot però, ha dit Morell, “el que volem és que aquest pla sigui aprovat pel Ple Municipal per donar-li un major valor”. El pla del govern municipal inclou potenciar la memòria dels deportats dels camps nazis, recuperar la memòria de la Guerra Civil Espanyola, recuperar altres espais i feminitzar aquesta recuperació de la memòria històrica.

Ha recordat l’acte celebrat el mes de gener amb la recuperació de les llambordes Stolpersteine i la commemoració del Dia de l’Holocaust. Morell ha destacat que hi ha moltes entitats sabadellenques que treballen per aquest objectiu i ha dit que l’Ajuntament, en aquest àmbit, vol anar de mà de la Generalitat.

Per la seva banda el regidor de Cultura ha assenyalat que l’acte donava sentit institucional a la recuperació d’aquest espai de la memòria històrica i ha explicat que durant molts anys, a placa havia estat oblidada fins a l’actualitat, malgrat que a finals dels setanta se li dediqués un carrer a la Creu de Barberà. De la Rosa, ha destacat que la recuperació de la placa, ha estat iniciativa dels veïns amb col·laboració del Museu d’Història de la ciutat.

Ampliar el Memorial Democràtic

El director del Memorial Democràtic de Catalunya, Jordi Font ha destacat la necessitat de seguir ampliant la memòria històrica al voltant de la Segona República i remarcar, ha dit, que era una democràcia parlamentària amb els seus defectes com totes i que “el bàndol franquista amb l’ajuda del nazisme i el feixisme italià, va dur a terme un pla sistemàtic d’eliminació dels seus adversaris”. Un pla de violència que va continuar fins a final dels anys cinquanta. En aquest context, Jordi Font ha situat Josep Miquel com a precursor de la lluita pels drets dels treballadors i lluitador antifeixista. Font, ha dit que un acte com el d’avui, justifica la recerca i recuperació de la memòria històrica.

Morell ha fet una advertència, ha dit que aquests darrers anys, “hi ha gent que vol blanquejar el feixisme”, en una clara referència als partits d’extrema dreta que han entrat al Congrés dels Diputats en les darreres eleccions. I per això, mateix, ha dit “cal legitimar la nostra memòria històrica, per certes situacions no tornin a passar”.

Per la seva banda, l’empresari Manel Rodríguez ha posat en relleu que la substitució de cases antigues per nous edificis no implica perdre la memòria perquè, “perdre la memòria és perdre el nostre futur”, ha dit i ha bromejat amb l’actual nom del carrer del qual ha dit “és un sant de qui no en sabem gaire cosa, i el substituïm per un personatge de carn i ossos”.

Un lluitador incansable

L’historiador David Ferrer ha fet un retrat biogràfic de l’anarcosindicalista sabadellenc, assenyalant que és un referent de la lluita obrera caracteritzat per ser un “internacionalista i un dels fundadors de la secció Catalunya de la Primera Internacional i un revolucionari anarquista”. Josep Miquel, va viure entre 1859 al 1931. Treballador tèxtil, va ser cofundador de la Primera Internacional a Catalunya i delegat a Sabadell de la Internacional dels treballadors (AIT).

Juntament amb Teresa Claramunt va participar activament en la vaga anomenada de les ‘set hores’ el 1883 i es va oposar a la crida de les quintes, entre els homes de la classe obrera, per anar a lluitar a les guerres colonialistes espanyoles. Va participar en els fets de la Setmana Tràgica, la Vaga del 1917 i va ser un dels organitzadors del primer de maig celebrat el 1890. A causa de les  tortures a què va ser sotmès, va quedar paraplègic. Va patir el boicot dels empresaris del tèxtil, i va sobreviure treballant amb un petit teler des del seu domicili, gràcies a la solidaritat dels seus companys de fàbrica.

Comentaris
To Top