SANT QUIRZE

Una aplicació per saber si hi ha places d’aparcament a les estacions de tren

Desbloquejar el mòbil, obrir el navegador i, des de l’aplicació de Mou-te, consultar si hi ha aparcament. Aquests simples passos ja són una realitat per als conductors que es desplacen amb cotxe fins a l’estació de Ferrocarrils de Sant Quirze per agafar el tren. Des de principis d’aquesta setmana, ho fa possible un sistema de sensors que detecta a temps real la quantitat de places lliures que hi ha en aquest pàrquing.

Es tracta d’una prova pilot de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) anomenada Park&Ride. S’està desenvolupant a una desena d’estacions de transport públic més, entre les quals la de Les Fonts i la de Cerdanyola-Universitat. S’hi han destinat 100.000 euros durant el darrer any i, si els resultats són satisfactoris, es podria invertir la mateixa quantitat per ampliar el sistema arreu de Catalunya.

La intenció d’aquest projecte no només és facilitar la previsió dels usuaris de transport públic que es desplacen a les estacions amb vehicle privat, sinó també analitzar l’ús dels aparcaments d’enllaç per poder-ne millorar la gestió i la planificació. Segons apunta l’ATM, ajudarà a fomentar l’ús del vehicle privat.

Ja es pot consultar l’ocupabilitat de l’aparcament d’enllaç de Sant Quirze / lluís franco

Una alternativa a la ZBE

“Amb la zona de baixes emissions, molts cotxes o motos es veuen afectades per les restriccions, i esperem que les persones usuàries vegin en els aparcaments d’enllaç una alternativa: que puguin utilitzar el seu mètode de transport tradicional fins a un d’aquests pàrquings, i llavors facin el canvi modal al transport col·lectiu. Pot ser un primer pas cap a la migració definitiva al transport públic”, considera el responsable de Gestió del Transport de l’ATM, Sergi Martínez-Abarca.

Per exemple, dimecres a la tarda, a l’aparcament d’enllaç de l’estació de Sant Quirze hi havia 173 places de cotxe lliures de les 303 totals, a més de les 4 places per a persones amb mobilitat reduïda, 10 per a bicicletes i 13 per a motos.

El sistema de Park&Ride ja s’utilitza a moltes conurbacions de ciutats europees. A Catalunya també es vol potenciar. Per això, s’està començant a redactar el Pla Director d’Infraestructures 2021-2030, un document per promoure i consolidar aquest tipus d’aparcaments.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top