Ciutat

Valentí Pineda: “Cal ser transparents i no alarmistes amb els nens quan els expliquem el coronavirus”

El doctor Valentí Pineda és el president de la Societat Catalana de Pediatria / PARC TAULÍ

Transparència i no ser alarmistes. Aquesta és la manera com cal actuar a l’hora d’explicar als més menuts de casa què és el coronavirus. Es tracta d’un virus molt present i que des d’avui mateix té incidència en el seu dia a dia, amb el tancament dels centres educatius, fet que pot generar més dubtes i preguntes.

Depenent de l’edat del nen o nena tindrem més marge per donar detalls, i amb els més petits serà més complicat perquè el seu món es basa molt en la imaginació. “Una de les maneres de calmar-los és explicant-los que és un virus que per als nens no dona gravetat, que es tracta de casos clínics molt lleus, i que no ha mort ningú de la franja dels 0 als 9 anys a la Xina, on s’han diagnosticat més de 80.000 casos”, detalla el doctor Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria i cap d’hospitalització pediàtrica del Taulí.

En aquest sentit, recomana comparar-lo amb una grip ordinària, i sobretot ser positiu amb ells. “Això no impedeix que se’ls hagi d’explicar que poden ser portadors i contagiadors”, afegeix

És per això que una de les situacions amb què es poden trobar els pares és en la necessitat d’explicar-los que no podran veure els avis en uns dies. “Se’ls ha d’explicar que el virus pot fer mal a la gent gran, que es poden posar molt malalts i que els hem de protegir, i que fins que no passi l’epidèmia haurien de no tenir gaires visites, hem de ser transparents i no alarmistes”, detalla

Consultes a la consulta

El doctor Pineda apunta que en les darreres setmanes han tingut més preguntes del que és habitual procedents dels més petits que han passat per la consulta, en part perquè els professionals de l’àrea assistencial duen mascaretes. “Els expliquem que s’està estudiant el virus, que encara hi ha coses que no sabem, però que tard o d’hora es trobarà una vacuna”, afegeix.

Per tot plegat, recomana extremar les mesures d’higiene com ara rentar-se les mans o estossegar al colze en lloc de les mans, i que s’evitin espais comuns com parcs o piscines de boles: “El virus pot resistir fins a una setmana, i llocs com un gronxador o un tobogan poden ser espais de transmissió”, alerta.

Comentaris
To Top