DS MOTOR

Febre motera

Una moto passejant per un carrer de Sabadell entre dos autobusos
Una moto passejant per un carrer de Sabadell entre dos autobusos / VICTÒRIA ROVIRA

En els temps de bonança econòmica –abans de la crisi del 2008– es deia que tothom volia el cotxe del veí. Les gammes i marques entraven en el concepte de la mobilitat diària. Des de fa uns anys, han bufat nous vents i el fervor pel motor ha fet un gir de 180 graus: les motos són la nova moda. S’han consolidat com una alternativa atractiva davant dels turismes i avui són, més que mai, presents a Sabadell.

Les dades ho constaten. Segons l’estadística del Gremi del Motor, en els darrers cinc anys, les matriculacions de vehicles de dues rodes s’han pràcticament doblat a la capital vallesana (+78%), passant de 521 vendes (2014) fins a arribar a les 925 del

2019. El creixement de les motocicletes i ciclomotors ha estat superior al dels turismes, que en un lustre també ha recuperat terreny (+67%) però per sota de l’oferta de dues rodes. Així, avui dia, es matricula una moto per cada set nous turismes –2019: 925 motos per 5.274 cotxes–. “L’economia ha fet molt. La gent prefereix estar-se de pagar dos cotxes, dues assegurances… amb cotxe és tot més car”, explica el responsable de venda i postvenda de TCR Motor Sabadell, Xavier Cabezuelo, que comercialitza motocicletes Yamaha, entre altres marques.

En motos, qui compra què?

Més motos es tradueix en més usuaris. I aquesta popularització s’ha traslladat en un canvi total en el perfil del conductor, segons expliquen els concessionaris: de l’aficionat de cap de setmana –motard– s’ha passat a un usuari habitual, que l’utilitza per al transport diari (anar a la feina, desplaçaments propers…), conegut com a commuter.

Mentre els conductors canvien, també ho fan els vehicles. Les facilitats per accedir a models 125 cc amb tres anys de permís B i les restriccions en el ciclomotor –que no es pot conduir des dels 14 anys, com temps enrere– han fet més monopolístic el mercat de les dues rodes. Segons les dades de l’Associació Nacional d’Empreses del Sector de les Dues Rodes (Anesdor), el 87% de les vendes a Espanya van ser motocicletes, al mateix temps que el ciclomotor va representar el 10% –sobretot impulsat pel sector del moto sharing, que va comprar un de cada tres ciclomotors de l’Estat el 2019–. Pel que fa al destinatari, els particulars s’imposen (85%) per davant de les empreses (11%).

Ja no es porten tant les vespino i s’aposta per motos amb més volada, que puguin moure’s per ciutat i en trajectes mitjans per carretera. En el conjunt de l’Estat, el top 3 per models del 2019 el copen la Kymco Agility City 125, amb bona sortida a Sabadell, i les Honda PCX 125 i SH125i Scoopy. A Sabadell, les dades del Gremi del Motor permeten situar les marques preferides entre els moters sabadellencs: en el rànquing, Honda és al capdavant (173 matriculacions el 2019), seguit de Yamaha (137) i de BMW (99). Aquestes tres marques conjuntament acaparen la meitat de les vendes a la ciutat, el 49,9% del mercat.

Per què una moto?

La febre motera no ha vingut només per l’economia, ni pel cost més competitiu respecte al turisme. Hi ha molts altres factors, segons els experts, que han influït en la seva expansió i que l’han convertit en una opció vàlida. “Menys temps de desplaçament, menys consum i aparcament a la porta de casa o de la feina”. Aquests són els tres avantatges que identifica Marc Garcia, gerent de VC Moto –que comercialitza Honda–. Creu que hi ha més beneficis que no pas inconvenients, sobretot si el transport s’acostuma a fer a títol individual o en parella.

Xavier Cabezuelo (TCR Motor Sabadell) coincideix amb la diagnosi de Garcia, però hi afegeix factors d’actualitat, com les restriccions de la ZBE i d’altres mesures mediambientals. “Molts clients venen per les normatives eco, forçats a canviar el seu vehicle”, explica des de l’establiment de la carretera de Molins de Rei. “Quan et veus forçat a fer el pas i has de buscar nou cotxe, molts pensen que és el moment per canviar de xip”, argumenta.

Lligat amb el consum i les polítiques mediambientals, Cabezuelo –en la línia del Servei Català de Trànsit– creu que el volum de vehicles a la carretera ha augmentat en hores punta. Les cues a la xarxa viària de Barcelona són la posada en escena perfecta per als concessionaris de motos, que tenen més opcions per vendre un vehicle més barat (i també més ràpid) que el cotxe. El trànsit a les carreteres ha tornat a valors precrisi, i també ho han fet les vendes de cotxes i de motos.

A Sabadell es matriculen tres motos cada dia. El parc de vehicles indica que hi ha 17.347 motocicletes i ciclomotors repartits per la ciutat, que representa que n’hi ha una per cada deu veïns, el que explica que el teu veí es fixi encara en el teu cotxe, com anys enrere, però que també senti un pessigolleig pel rugir d’una moto nova de trinca.

Evolució turismes i motos (2009: base 100)

Evolució turismes i motos
(2009: base 100) / GREMI DEL MOTOR

Comentaris
To Top