Diners

L’MWC i l’estat d’alarma posen els autònoms i les petites empreses contra les cordes

Pla general del recinte de Gran Via, on s'havia de celebrar el MWC / ACN

“Un o dos mesos tancat sense cap ingrés i tenint despeses no sé com ho pot aguantar el petit comerç”, avisa una de les tres sòcies de la botiga Espai Criança i Salut de Sabadell, Aida Gallego. Primer va caure el Mobile World Congress (MWC) abans que esclatés tot. I després ha arribat l’estat d’alarma. Sigui per una cosa, l’altra, les dues o la conjuntura actual, el coronavirus està aturant l’activitat social i els autònoms i les petites empreses en pateixen especialment les conseqüències.

Gallego té la botiga tancada des de divendres i considera que “el que no podem fer és demanar-li a la petita empresa que tanqui però que hagi de seguir pagant les despeses com el lloguer”. En el seu cas, espera que als comerços que han de tancar obligatòriament les administracions els donin alguna ajuda o compensació econòmica. En el cas de l’Espai Criança, el tancament pel coronavirus s’ha sumat al darrer descens de vendes per unes obres a la vorera de la botiga que en dificultaven l’accés.

Projectes cancel·lats

El fotògraf sabadellenc David Datzira, propietari autònom de Photocall.cat, treballa per a esdeveniments d’empreses i particulars i “tot això s’ha aturat”. Des que es va anul·lar l’MWC d’enguany ha vist com “pressupostos que teníem aprovats fins al maig no en queda capen l’àmbit d’empresa”. Datzira parla d’entre 15 i 20 casos importants perquè li suposen un volum de facturació remarcable al final de l’any. Aquest sabadellenc és autònom i quan té projectes també dona feina a dues persones més, que ara no en tindran tanta perquè, com recorden tots els empresaris consultats, es tracta d’un peix que es mossega la cua.

Una situació similar la viuen a Dauapps, on creen aplicacions per a mòbils i pàgines web. Un dels seus socis, Roger Serra, explica que en el seu cas estan acostumats a fer teletreball, i per tant en aquest sentit no els afecta. Sí que s’han vist perjudicats, però, perquè com explica Serra, “la meitat de projectes s’han cancel·lat” i veuen que moltes inversions han quedat en suspens o s’estan fent més lentament del que estava previst. A Dauapps, on tenen cinc treballadors, també noten l’impacte des que es va cancel·lar el Mobile: “De cop molts clients van deixar de tenir pressa o ens van posposar projectes”.

Vendre com es pugui

En el cas d’Aida Gallego intenten suplir que no poden aixecar la persiana amb els enviaments a domicili. “Els nens continuen fent anys i poden necessitar joguines. Els podem fer arribar de manera segura la joguina a casa”, apunta.

En el cas de David Datzira, la seva feina és fora del despatx, tot el que l’estat d’alarma ha cancel·lat, i per tant, ho té molt més difícil. Sí que des de la seva empresa ofereixen un servei d’impressió de fotografies que espera que els ajudi a trampejar la situació. Es tracta de “pensar en el que podem oferir, buscar la part positiva del confinament”, diu Datzira.

Per la seva part, Roger Serra celebra que, malgrat tot, són una empresa de programari, moltes coses es fan per Internet i, per tant, les limitacions imposades no són tan severes.

Comentaris
To Top