Ciutat

L’Ajuntament de Sabadell suspèn les taxes a les empreses

Una estufa en una terrassa del Passeig / VICTÒRIA ROVIRA

Mesures excepcionals per a un moment excepcional. L’Ajuntament de Sabadell ha engegat un nou ventall de mesures focalitzat en el teixit empresarial: mentre duri la crisi del coronavirus, el Govern suspèn el pagament de les taxes de residus, mercats, d’encants i de terrasses i ampliarà el pagament de l’impost d’activitats econòmiques (IAE). Així mateix, s’ha acordat amb els agents econòmics la creació d’un canal d’ajuda centralitzat a Vapor Llonch pensat per a empreses i autònoms. Les mesures arriben en un moment especialment crític per al comerç i la restauració, aturats per decret des de diumenge. Entre la classe política sabadellenca, ningú nega que l’impacte econòmic del coronavirus tindrà repercussions socials. Això ha portat els grups de l’oposició a exigir que les mesures pensades per al teixit empresarial vagin acompanyades d’accions socials.

Què es fa (i què es pot fer)

“Estem posant en marxa mesures per a un moment molt complicat”, reconeix la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González. La suspensió o demora en els impostos i taxes ha estat el denominador comú en els principals ajuntaments del país, com Sabadell. S’aprecien, però, algunes diferències estratègiques sobre l’abast de les decisions.

A Barcelona, s’ha creat un ens específic –l’Oficina Tributària d’Atenció i Assessorament– per flexibilitzar els pagaments i ja s’ha anunciat un pla de xoc econòmic. Més a prop, al Vallès, Sant Cugat ha fet un pas més enllà i s’han decidit mesures de xoc, com indemnitzar les empreses contractades per l’Ajuntament i avançar el pagament en les factures d’autònoms i el comerç. “La crisi sanitària la superarem, però les conseqüències econòmiques seran brutals”, assevera l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que insisteix que “s’ha de protegir qui més pateix”. D’altres ajuntaments catalans, com Girona o Sitges, ja preparen ajuts específics per a les empreses.

L’oposició reclama acció social

Al marge del que afecta el teixit empresarial, Sant Cugat ha estat un dels primers municipis a abordar una línia de subvencions i ajuts per pagar el lloguer. Ingla avança que es tindrà en compte la renda i el preu del lloguer i que s’actuarà sobre tot el col·lectiu vulnerable. ERC Sabadell vol importar el model de Sant Cugat, amb altres mesures, com un pla de reactivació econòmica. “Altres ciutats ja ho han fet. Sabadell no pot esperar més”, assegura el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez.

El full de ruta de la Crida implica una “defensa de les persones vulnerables i dels seus drets laborals”. Reclama aturar els desnonaments i aturar els cobraments socials de Vimusa. Per la seva banda, Junts per Sabadell reclamava intensificar la neteja dels carrers i crear un servei d’atenció a l’empresa i l’autònom, propostes que el Govern ja ha engegat. Fora del consistori, Sabadell en Comú reclama que l’Ajuntament forci la Generalitat a confiscar QuirónSalud.

Totes aquestes mesures, juntament amb les ja aprovades pel Govern, suposaran més despesa municipal. Per això, ERC ja parla de modificar els pressupostos per al 2020, aprovats ara fa tot just un mes, i mobilitzar fons de contingència. Des del Govern assumeixen que caldrà augmentar la despesa però emplacen la Unió Europea que ho permeti. “Si no ens ho deixen fer ara, no sé quan ens ho deixaran fer”, exposa l’alcaldessa, Marta Farrés.

I mentre es vol augmentar la despesa, els ingressos –provinents de taxes i impostos– queden en punt mort. Afectarà això les arques de l’Ajuntament? Segons la tinenta d’alcaldessa, Montse González, “no hauria de suposar un problema”.

Comentaris
To Top