Ciutat

El Parc Taulí participa en un projecte per produir respiradors amb impressores 3D

La falta de recursos per tractar els pacients de coronavirus ha obligat els professionals mèdics a buscar alternatives. I la tecnologia n’ofereix. El Parc Taulí és part d’un projecte per desenvolupar el primer respirador de campanya industrialitzable preparat per donar suport als hospitals i a les unitats de cures intensives (UCI).

Pla conjunt amb el primer respirador de campanya 3D validat medicament i industrialitzable / ACN

La iniciativa sorgeix d’una aliança entre el Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP, Leitat (Tecnio) i SEAT, juntament amb CatSalut, per la qual cosa també hi participa el Consorci Sanitari de Terrassa (CST). Aquest dispositiu, anomenat Leitat 1, “té la virtut de ser industrialment escalable, de manera que es pot arribar a una capacitat de producció d’entre 50 i 100 unitats diàries la setmana vinent”, destaquen en un comunicat conjunt les entitats que han impulsat aquest projecte.

El disseny del Leitat 1 ha estat realitzat per l’enginyer Magí Galindo i validat mèdicament pel doctor Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i expert en ventilació mecànica. “Es tracta d’un respirador de campanya en el qual s’ha simplificat al màxim el seu disseny i components amb la finalitat de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d’utilitat i de menys complexitat facilitant la seva producció i assemblatge”, destaca el Consorci de la Zona Franca.

La seva producció es posarà en marxa immediatament, ajustant els requeriments que puguin quedar pendents segons l’Agència Estatal del Medicament per al model millorat (Leitat 2) sobre el qual ja s’està treballant.

Per a la producció es compta addicionalment amb les empreses Airbus i Navantia que s’han unit a l’aliança, que també es recolzarà en la capacitat de producció d’usuaris i comunitats de makers, amb l’objectiu d’aconseguir incrementar la capacitat de producció en pocs dies.

El laboratori 3D del Parc Taulí valida prototips per combatre el coronavirus

Comentaris
To Top