Publicitat
Diners

Descomptes en el lloguer per al comerç durant el confinament

Pagar la meitat del lloguer mentre duri el confinament. Davant la situació excepcional pel coronavirus, la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell proposa una solució intermèdia per al comerç local de la ciutat: un 50% de descompte en el lloguer dels botiguers per descarregar-los de part de la despesa i així assegurar un mínim d’ingressos per als propietaris. Ara per ara, no hi ha cap resposta política sobre el lloguer: el govern espanyol no l’ha inclòs en cap paquet de mesures. I això ha generat incerteses.

El mercat del lloguer és com un peix que es mossega la cua. Amb la majoria de comerços tancats, molts botiguers tenen problemes per fer front a l’arrendament. Si aquests no paguen, els propietaris no cobren, i això pot condicionar encara més una economia malmesa pel coronavirus. “La situació perjudica tant l’arrendador com l’arrendatari”, exposa el president de la Cambra de la Propietat, Antoni Quintana.Si la cadena de pagaments es trenca, ens trobarem que la crisi serà més profunda”, afegeix el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich.

Molts locals romanen tancats des de fa una setmana / LLUÍS FRANCO

L’impacte de l’impagament dels lloguers pot ser delicat en una ciutat on no hi ha gaires grans propietaris. “La majoria són petits propietaris privats, amb tres o quatre habitatges”, explica Quintana, que emfatitza: “Algunes famílies viuen d’això... hi ha propietaris que estan més necessitats que els llogaters”.

Publicitat

L’opció: deixar-ho a deure

Davant l’absència d’un full de ruta comú (i per llei), el Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya proposa una moratòria en els lloguers a través d’un mecanisme de compensació futura: així, proposa cobrar durant tres mesos la meitat del lloguer i que el deute generat sigui retornat –de manera fraccionada– el primer semestre del 2021. Així, el botiguer s’estalviaria la meitat de l’arrendament (i de l’IVA i de la retenció) durant els tres mesos crítics que han de venir.

El concepte compta amb el suport dels propietaris sabadellencs, la Cambra de Comerç de Sabadell i l’Ajuntament, que junts s’han compromès a crear un servei de mediació especial. Tots coincideixen que aquesta és la línia a seguir, tot i que s’haurà d’estudiar “cas per cas”. El regidor d’Habitatge, Eloi Cortés, assegura que és la millor opció davant d’altres fórmules, com l’impagament o la condonació.

/ LLUÍS FRANCO

En paral·lel, el Govern està culminant la fórmula de pagament dels pisos de lloguer públic de Vimusa, i també de les naus i locals municipals en règim de lloguer. Cortés avança que podria seguir un model similar al fraccionament, com ja ha passat amb els immobles de l’Agència Catalana de l’Habitatge, en què els usuaris no pagaran l’abril i aquesta quota es compensarà en els pròxims dotze mesos.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top