Publicitat
Ciutat

Enric Cervelló, cap de Mossos de Sabadell: “La delinqüència ha caigut des del confinament pel coronavirus”

El cap dels Mossos d’Esquadra a l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell, Enric Cervelló (1969), explica com la policia catalana s’està desplegant a la ciutat pel coronavirus. Com a màxim responsable i principal coordinador de l’aplicació policial de l’estat d’alarma a Sabadell, ens explica quins efectes ha tingut el virus sobre la seguretat en una ciutat confinada i especialment vigilada des de fa dies. La caiguda en la delinqüència ordinària, entre els canvis significatius.

El nou ordre sota Interior

Com funciona el comandament conjunt amb Policia Municipal i Policia Nacional?

De moment molt bé. Sempre hi ha hagut una bona comunicació entre els cossos policials i he d’agrair la bona predisposició de tots per coordinar-se conjuntament. Amb la Policia Municipal ens hem repartit els controls per Sabadell. Ells faran més la zona sud mentre que nosaltres farem el nord, tot i que se’ns podrà veure per tota la ciutat.

Hi ha algun cos que tingui més responsabilitat en tot el dispositiu? Han notat algun canvi ara, tots sota el paraigua del Ministeri de l’Interior?

No es tracta de qui mana, els Mossos coordinen però això no menysté ningú. La seguretat pública a Catalunya la porten els Mossos d’Esquadra i nosaltres som qui organitzem el dispositiu a Sabadell i rodalia en el marc del reial decret. Pel que fa al nou ordre, nosaltres no hem notat cap diferència: ens arriben instruccions concretes de Prefectura i parlem amb la resta de cossos per no solapar-nos en les diferents accions.

El coronavirus als Mossos

Què s’ha fet des de Mossos per garantir la salut dels agents? Alguns sindicats han criticat la falta de mesures.

S’està proveint de mascaretes, guants i gel en la mesura en què es disposa dels articles. A banda, s’ha creat un compte de correu al qual els agents poden fer preguntes concretes sobre el coronavirus i reben una resposta individualitzada. També poden adreçar-se als serveis mèdics del cos, que quan detecten una situació de risc, activen un monitoratge sobre l’agent.

Han tingut baixes?

Hi ha hagut un degoteig, però no ha estat una cosa massiva. Tenim alguns casos de confinament preventiu en el cos. Davant l’exposició dels agents, demanem a tothom que respectin la distància de seguretat si els Mossos els aturen en un control.

El confinament i els seus efectes

Després de dies de confinament obligatori, els Mossos avisen o sancionen directament si troben algun infractor?

S’avisa que no s’està dins la legalitat vigent. De moment intentem no ser denunciadors, sinó informadors. Ara bé, sempre hi ha algú que juga amb la picaresca o que es pensa que en sap més que ningú i no ens queda més remei que denunciar-lo.

Quin és el perfil dels incomplidors del confinament?

Alguns d’ells són coneguts nostres. Són persones que presenten problemes de conducta… que els costa acatar les ordres dels agents de l’autoritat. Ens hem trobat amb algun bar que puja la persiana quan no es pot i jovent que en comptes de fer una videoconferència es troba a la plaça. Dit això, m’agradaria insistir que aquests són l’excepció: agraeixo que la majoria estigui complint amb l’estat d’alarma.

Quines actuacions es preveuen per a les pròximes jornades?

No farem un gran control com el primer a la plaça d’Espanya, en què van participar els tres cossos policials. Farem controls de vehicles i de vianants d’una dimensió més petita per reduir els contactes entres els agents i garantir la seva seguretat. Al mateix temps, estem facilitant el trànsit de mercaderies perquè es pugui abastir el sector alimentari.

Han notat algun canvi pel que fa al registre de delictes?

Més enllà d’algun fet concret i esporàdic, tots els delictes han caigut des que va començar el confinament pel coronavirus. Un exemple són els robatoris en domicilis, perquè estem tots a casa confinats.

Publicitat
Comentaris
To Top