Ciutat

FOTO: Així va actuar l’Ajuntament de Sabadell davant la grip… del 1918

La situació extraordinària que estem vivint aquests dies no és gens habitual, i molt probablement ningú pensava que arribaria a viure una pandèmia tan excepcional: “És allò típic que tots pensàvem que passava fa un segle o en un futur més o menys llunyà”, deien en to de broma en una tertúlia radiofònica aquesta mateixa setmana.

I de fet, fa un segle es va viure una situació similar. Això sí, sense WhatsApp, sense Netflix, sense televisió… Així ho relata una imatge que corre pels serveis de missatgeria instantània aquests darrers dies, i que mostra una sèrie de prevencions dictades per l’alcalde accidental de l’època, Pere Pascual i Salichs, en relació amb un intens període de grip. El document data del 8 d’octubre del 1918:

El missatge signat per l’alcalde accidental de Sabadell l’any 1918 / ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL

En el missatge es destaquen algunes consignes, com ara aïllar malalts, netejar freqüentment el nas, boca o post-boca, o prendre una tassa d’aigua amb farigola i eucaliptus, així com d’altres més curioses (encara) com ara “l’excreta diària del tubu intestinal”.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Aquest material forma part de l’expedient de l’Ajuntament i que l’Arxiu Històric conserva, on a banda d’aquestes mesures també es preserva el registre de contagis, amb un total de 1.285 afectats. Precisament la imatge s’ha fet pública quan l’ha difós l’Arxiu al seu canal de Facebook.

Comentaris
To Top