Publicitat
JOSEP MILÀ I MASOLIVER

‘Start/Stop’ de la conjuntura (II)

[Per Josep Milà i Masoliver, secretari tècnic del CIESC]

En la primera part d’aquest article explicàvem les característiques que fan extraordinàriament única i diferent l’actual situació socioeconòmica: un impacte extern a l’economia que en poc temps s’estén mundialment, i que obliga a alentir i posar en quarantena tota activitat que no sigui estrictament la de primera necessitat. La prova que es tracta d’una aturada global, més enllà d’una crisi estrictament econòmica o financera, ens la dona, per exemple, l’anàlisi històrica dels crash borsaris, que ens mostren que, ara com ara, hi ha hagut baixades més fortes (sense anar més lluny la de 2007-2008):

En altres paraules, estem més en un context d’aturada obligada de la demanda i les vendes que no pas de carteres de comandes a mitjà termini. Sobretot en els sectors industrials i de la construcció. Però també és molt evident que calen mesures de xoc per injectar tresoreria a les pimes i petits comerços amb l’objectiu tant per cobrir aquest període d’aturada general com per ajudar la reinicialització i la creació d’ocupació un cop ho hàgim superat.

També apuntàvem, tanmateix, la capacitat de reacció de la nostra xarxa socioeconòmica i empresarial gràcies a dos punts forts com són la seva diversificació i la capacitat d’innovació tecnològica i digital. Alguns experts ja estan destacant que la situació actual serà un impuls a la reassignació de treballs, especialitats productives i noves indústries basades en el coneixement i les innovacions. Tot per donar resposta a les noves necessitats i reptes emergents. I això és importat preveure-ho al més aviat possible perquè, també ho dèiem en l’article precedent, les situacions de crisi són cada cop més curtes i canviants.

En aquesta línia, al Vallès tenim la gran sort de disposar d’uns centres tecnològics i uns pols de coneixement com el Parc Taulí que són i seran cada cop més els motors de la nova economia més sostenible i amb llocs de treball de qualitat. El sector sanitari i també l’agroalimentari de proximitat obren noves perspectives i possibilitats. Ho estem veient ara mateix amb la cadena de valor que aporta necessitats bàsiques com l’alimentació i la salut. Aquest nou sistema econòmic genera activitats indirectes amb start-ups i petites indústries tecnològiques.

En conseqüència, cal que des de les administracions es donin totes les facilitats per posar a disposició d’aquestes noves activitats els espais i les eines necessàries per al seu desenvolupament: infraestructures i serveis tecnològics de primer nivell, transformant naus que tenim en desús, facilitats financeres i unes tramitacions administratives que siguin totalment digitals, simples i ràpides. I podem començar per accelerar les tramitacions actuals de les llicències d’obres i d’activitats que estan en curs.

Aquest és un dels factors clau que el CIESC demana en tots els grups de treball en què participa per dinamitzar la nostra economia i generar llocs de treball de qualitat. I ara més que mai, en el moment en què engeguem els motors de l’activitat quotidiana, això es farà més urgent i imprescindible que mai.

Publicitat
Comentaris
To Top