Diners

Empresaris de Sabadell carreguen contra el decret de serveis essencials

Ahir ja no hi havia treballadors a les obres de la ciutat / VICTÒRIA ROVIRA

A les 23.35 h. A aquesta hora de diumenge es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), l’últim decret pel qual des de dilluns 30 de març fins al 9 d’abril, es paralitzava tota aquella activitat laboral que no es considerés essencial. Les hores no treballades durant aquestes dues setmanes –en què hi ha vuit dies feiners, ja que la Setmana Santa es troba just al mig– s’hauran de recuperar posteriorment. Es tracta d’un permís retribuït. Hores després, el govern espanyol establia una moratòria d’un dia per al confinament total per als casos que resultés “impossible” interrompre “immediatament” l’activitat i es pugui fer progressivament.

Aquest nou decret, i sobretot la manera com s’ha dut a terme, ha provocat les crítiques de molts empresaris. Aquest és el cas de Sílvia Martí, de VP Corporatiu, Comunicació Interna i Institucional de Moventia, que ha advertit: “Amb aquestes mesures improvisades tindrem uns problemes socials i econòmics de dimensions grans”. En aquest sentit, Martí ha afegit que “en una situació com aquesta, cada actor social ha de fer el que toca, i les empreses ja estem tancant i a sobre tenim l’obligació de pagar impostos”.

Aquesta opinió també la comparteix Raül Pont, conseller delegat de Cafès Pont. “El govern està improvisant molt, fan el decret en cap de setmana perquè no puguis maniobrar i sense donar temps a organitzar-se”. L’empresari sabadellenc lamenta que “no donin la informació de cop, sinó amb comptagotes” i això impossibilita tenir cap previsió a l’hora de prendre decisions que afecten el negoci.

També és molt crític amb la gestió Àlex Fenoll, conseller delegat de Fenoll Cruells Industries, que ha indicat que el decret “s’ha fet tard i malament”. Fenoll defensa que s’hauria d’haver fet una aturada total de les activitats abans de l’extensió del virus. “És un tema polític”, afirma l’empresari, que explica que proveïdors i clients clau per a ells ja estan tancant.

David Arderiu, conseller delegat de Robotics, ha recordat que els experts reclamaven haver aplicat aquestes mesures abans. “Veient la situació a Corea i la Xina, probablement si s’haguessin aplicat abans aquestes mesures, abans podríem sortir d’aquesta desagradable situació”, assenyala.

El conseller delegat de l’enginyeria sabadellenca IDP, Enric Blasco, indica que el decret aprovat pel govern espanyol “és una mesura difícil i sense dubte tindrà implicacions importants en el teixit empresarial social”. Tanmateix, Blasco admet que és difícil quantificar l’impacte d’aquesta crisi perquè “no hi ha mesures clares”.

Per la seva banda, Vanesa Martínez, consellera delegada del Grup Carinsa, afirma que “no té cap sentit” publicar un decret al BOE un diumenge a les 23.35 h. “Hauríem de tenir una mica de marge de maniobra”, indica. Tot i això, fa una crida a l’empresariat de mantenir els llocs de treball per “moure l’economia”.

Comentaris
To Top