Diners

La sol·licitud d’ERTOs es desboca a Sabadell

Allau d’expedients dels comerços, pimes i empreses que han tancat a causa del coronavirus

Un establiment tancat a la Rambla / D.S.

“No donem l’abast”. La responsable de laboral de la Gestoria Mongay de Sabadell està desbordada davant la presentació d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Aquesta situació es repeteix en moltes gestories i assessories de la ciutat. Amb l’estat d’alarma i després del decret del 17 de març amb les mesures econòmiques impulsades pel govern espanyol, moltes pimes, comerços, autònoms i empreses de diferents mides s’han vist abocats a abaixar la persiana. I les sol·licituds d’ERTOs s’han desbocat.

El Departament de Treball no disposa de les dades per comarques ni ciutats, però a Catalunya s’han registrat fins ahir 58.843 expedients que afecten 459.182 treballadors. Per demarcacions, a Barcelona és on se n’han presentat més: 41.992 ERTOs que afecten 358.215 persones. De fet, un 53% de les empreses han fet un ERTO a causa del coronavirus, segons els resultats d’una enquesta de la Cambra de Comerç de Barcelona.

“N’hem tramitat una vintena només en una setmana”, afegeixen des de la Gestoria Mongay. “És una bogeria”, afirma Arnau Bonada, de Fika Economistes i Advocats, que ha gestionat mig centenar de sol·licituds. Tant fa el sector i la grandària de les empreses. “Des de pimes que tenen dos o tres treballadors fins a empreses metal·lúrgiques que en tenen més de cent”, afirmen des de Miralles Assessors, que han rebut una trentena de sol·licituds de clients seus. Els gestors obtenen una confirmació de la recepció de la sol·licitud, però no sabran si aquests expedients estan aprovats fins passats uns cinc dies.

Que la resposta sigui positiva dependrà de si els motius de la suspensió o cancel·lació de l’activitat o el tancament que s’han al·legat són de “força major”, un concepte que haurà de ser constatat per l’autoritat laboral. “Qui ho demana és perquè ha hagut de tancar i hi ha persones directament afectades”, assenyalen des de Miralles Assessors. Aquesta situació també l’estan vivint a la gestoria Hernández Assessors: “Han tancat moltes empreses que tenim com a clients: perruqueries, empreses de la construcció i botigues”. Amb tot, ja s’ha començat a rebutjar expedients d’algunes grans empreses.

Demora en el cobrament de l’atur

La tramitació d’aquests ERTOs no és gens senzilla. Segons el decret, l’empresa ha d’acompanyar la sol·licitud d’un informe relatiu a la pèrdua d’activitat a conseqüència de la Covid-19, així com la corresponent documentació acreditativa. “No ho han posat gens fàcil i el tràmit és car, des de 500 fins a 2.000 euros”, es queixen a Miralles Assessors.

Bonada, però, assegura que ja s’han incomplert els temps de resposta perquè el sistema “està col·lapsat”, a causa de l’allau de sol·licituds. El problema d’això és que sense obtenir el nombre d’expedients, el treballador no rep la prestació d’atur. De fet, aquest pagament es podria demorar entre 50 i 70 dies.

Comentaris
To Top