Publicitat
JOSEP ROF

Les pimes no voten

[Per Josep Rof, enginyer industrial]

Els dies 28 i 29 de març es detallaven les decisions del Govern, en el BOE, referents a la pandèmia de la Covid-19. Finalment, es feia cas a un clamor dels científics i del MHP Quim Torra, que el que va fer és escoltar aquests científics que, afortunadament, a Catalunya en tenim molts i de molt bons. Així, s’augmentava el grau de confinament, encara que ni es tancava Madrid ni Catalunya.

Però queda la part econòmica. I encara que els experts proposaven tota una sèrie de mesures, el Govern s’ha fet el sord a aquestes demandes. El que es fa és, més o menys, avançar vacances. Ni la més mínima de les peticions bàsiques com ara ajornar impostos d’una manera fàcil. Perquè moltes pimes i autònoms fa setmanes que no ingressen res o quasi res, i han hagut de pagar les despeses i els salaris, i ara venen tots els impostos.

En aquest punt hem de recordar que el que fa que les empreses tanquin és la tresoreria (de fet, la falta de liquiditat) i no els resultats.

Després dels fastos dels AVES sense passatgers, de carreteres i autopistes sense trànsit, de recuperar negocis privats com ara les radials de Madrid, de mantenir ministeris inútils i sense funcions (com s’ha vist tan bé amb el de Sanitat, que ho té tot transferit a les comunitats), al final tampoc hi ha caixa a l’Estat. I si no, recordem que no volen pagar a les comunitats els impostos pendents de la diferència entre l’estimat i el real d’anys anteriors (uns 400 milions per als catalans aquest any).

Amb aquesta visió tan a curt termini, potser salven els ingressos d’aquest trimestre, però la crisi que pot provocar podria ser molt superior que la del 2008.

I algú es pot preguntar: com és possible aquesta falta de sensibilitat? Doncs és molt senzill. Primer, cap d’ells s’ha mostrat com un estadista.

Segon, algun d’aquests polítics que decideixen ara ha creat alguna empresa? Ha patit per poder vendre i, quan hagi pogut vendre, després ha patit per poder cobrar? La resposta ja la sabeu. I quan se li acabi la carrera política, anirà a treballar a una pime? Aquesta resposta també la sabeu.

I tercer, també hi ha un altre problema de fons perquè aquests polítics siguin poc sensibles, i és que les pimes no voten.

Publicitat
Comentaris
To Top