Publicitat
Ciutat

Sabadell coordina el primer assaig clínic pel coronavirus

El CAP Sant Fèlix participa aquest estudi pioner

Recollida d'una mostra a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

En un parell de petites sales del gran CAP de Sant Fèlix, una desena d'estudiants de Medicina voluntaris i metges d’Atenció Primària treballen en el primer assaig clínic que es fa a Catalunya per frenar i tractar el coronavirus. Des de Sabadell s’encarreguen de coordinar part dels participants, recollir les mostres necessàries i assignar-los un número d’identificació per poder garantir l’anonimat. El principal objectiu de l’estudi és reduir el nombre de contagis i aturar la propagació de la Covid-19. Es tracta d’un projecte del Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut, l’hospital Germans Trias, la fundació Lluita contra la Sida i diversos laboratoris farmacèutics amb els investigadors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet al capdavant.

Aquests dies, l’activitat del CAP ha baixat i l’ambient és més tranquil amb motiu del confinament, cosa que contrasta amb l’alt ritme amb què es treballa a les sales on es coordina l’assaig. Les sortides a domicili per recollir mostres són constants, ja que en total s’espera comptar amb 3.000 participants, que surten de l’Àrea Metropolitana Nord, de la qual depèn l’hospital Germans Trias, i de la Catalunya Central, on es troba Igualada, el focus del virus a Catalunya.

Publicitat

Des de Sant Fèlix, estudiants i professionals gestionen els participants en el projecte de recerca / VICTÒRIA ROVIRA

A l’estudi hi participen tant persones infectades pel coronavirus amb símptomes lleus i que estan a casa com els seus contactes. La participació en el treball de camp la proposa el CatSalut, és voluntària en tots els casos i té una durada de 14 dies. Un cop identificats els participants, se’ls situa en un grup experimental i per tant se’ls dona una medicació; o bé se’ls situa en un de control i, en aquest cas, només se segueix l’evolució. La medicació que es dispensa pretén reduir el nombre de dies durant els quals la persona infectada té càrrega viral i, per tant, es redueix el nombre de dies que en pot contagiar d'altres.

Mètode

Durant els 14 dies que es recullen les dades es fan quatre visites: dues presencials i dues telefòniques de seguiment. Així es controlen els beneficis o efectes adversos que pugui tenir el tractament. Amb cada pacient, un tècnic i una infermera es traslladen al domicili de la persona infectada per prendre-li dues mostres: una del nas i l’altra de la boca, com és el cas de la Remei, la sabadellenca que il·lustra la portada. L’estudi va començar fa dues setmanes i actualment segueix avançant en la recollida de mostres. La intenció és presentar els resultats aquest mateix mes d’abril.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top