Publicitat
Diners

Les 10 principals mesures del pla de rescat a autònoms, empreses i famílies

Els autònoms podran ajornar el pagament de la quota sis mesos / LLUÍS FRANCO

El govern de l’Estat aprova un nou paquet amb 50 mesures per a persones en situació de vulnerabilitat, i també per a empreses i treballadors per compte propi. El nou decret augmenta la cobertura, però es manté la incertesa i la confusió entre els afectats

Suspensió dels desnonaments

El govern ha aprovat la suspensió dels procediments de desnonament derivat de contractes d’arrendament per a persones amb situació de vulnerabilitat social o econòmica durant sis mesos des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. També s’implanta la renovació automàtica dels contractes de lloguer que s’acabin durant els tres mesos posteriors a l’entrada en vigor d’aquesta norma.

Moratòria per pagar els lloguers

S’estableix una moratòria en el pagament de la renda per a aquells arrendataris en situació de vulnerabilitat, només quan l’arrendador sigui un gran tenidor, públic o privat. L’ajornament temporal del pagament de la renda es perllongarà durant el temps que duri la situació de vulnerabilitat amb un màxim de quatre mesos. Quan s’acabi, l’inquilí tornarà les quotes sense penalització ni interessos. En el cas que l’arrendador no sigui un gran tenidor (el 85% dels casos), l’inquilí podrà demanar l’ajornament del pagament i el propietari tindrà set dies per acceptar-lo o rebutjar-lo.

Microcrèdits a interès zero

Es posa en marxa una línia d’avals perquè les entitats financeres puguin oferir ajudes als inquilins per pagar rendes de lloguer (fins a sis mensualitats) i ajudes directes al lloguer (fins a 900 euros). Aquests microcrèdits, a retornar en un període màxim de 10 anys, no tindran interès i els avalarà l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Moratòria del deute hipotecari

L’executiu de l’Estat estableix una moratòria del deute hipotecari per a
particulars, autònoms i empreses amb caigudes d’ingressos o facturació d’almenys un 40%, per a l’adquisició d’habitatge habitual o immobles per desenvolupar les seves activitats econòmiques.

S’amplia el bo social elèctric

L’executiu ja va prohibir el tall dels subministraments d’aigua, llum i gas a les famílies vulnerables i ara estén la mesura a totes les llars. A més, s’amplia el bo social elèctric: s’hi podran acollir excepcionalment les persones que s’hagin vist afectades per mesures de regulació d’ocupació o, en el cas dels autònoms, hagin cessat la seva activitat o reduït els ingressos en més d’un 75%.

Empleades de la llar

Es crea un subsidi extraordinari temporal per a les empleades de la llar que hagin vist com la seva jornada ha quedat reduïda o el seu contracte extingit a causa del coronavirus. L’import de la prestació, que té caràcter retroactiu si la causa és l’actual crisi sanitària, serà l’equivalent a un 70% de la base reguladora de l’empleada.

Moratòria en la Seguretat Social

El govern de l’Estat ha aprovat un ajornament de sis mesos de les quotes de la Seguretat Social, sense cap recàrrec ni interès, per als mesos de maig, juny i juliol. D’aquesta manera, a banda de la del mes de març, que ja van pagar dimarts passat, hauran d’abonar la quota d’abril.

De la moratòria també se’n beneficiaran les empreses –excepte les que hagin aplicat un expedient temporal de regulació d’ocupació (ERTO)–, tot i que per a elles la moratòria serà per als mesos d’abril, maig i juny. En tot cas, no es perdona el pagament de la quota dels autònoms durant els mesos que no puguin facturar per les restriccions imposades per la Covid-19, sinó que es limita a donar més temps per pagar-la.

El pagament de la Seguretat Social

S’ajorna el pagament de deutes de la Seguretat Social amb termini d’ingrés entre abril i juny a un interès del 0,50%. Les sol·licituds s’hauran de fer abans dels deu primers dies naturals abans del termini reglamentari.

Protecció del consumidor

S’adopten diferents mesures de protecció al consumidor en els contractes de compravenda de béns i de prestació de serveis que no es puguin dur a terme a causa de l’aplicació de les mesures de l’estat d’alarma. En aquests casos, els consumidors podran exercir el dret de resoldre el contracte durant el termini de 14 dies.

Plans de pensió disponibles

Per alleugerir les necessitats de liquiditat dels ciutadans, el govern ha ampliat els supòsits en què es poden rescatar les aportacions realitzades a plans de pensions. A aquesta mesura podran recórrer les persones que estiguin afectades per un expedient temporal de regulació d’ocupació (ERTO) i els autònoms que hagin cessat la seva activitat a conseqüència dels efectes del coronavirus.

Publicitat
Comentaris
To Top