Oci i cultura

La cultura s’apaga a internet per exigir ajudes davant la crisi

La cultura sap que pagarà cara aquesta crisi. No és considerada un servei essencial per al manteniment de la vida, fet pel qual les llibreries romanen tancades. “I potser no tornen a aixecar la persiana”, com lamenten des de la llibreria Macondo. Encara que arribi el desconfinament, les sales de música, teatres i cinemes seran les darreres a reobrir, alertava Pere Villaró, del Teatre del Sol. A més, part del públic refusarà tancar-se a una sala envoltada de possibles contagiats, reflexionava fa uns dies Joana Soler, presidenta de les Joventuts Musicals. I els mateixos artistes? Alguns han fet promoció des de casa, com la pianista Lu Rois, obligada a estrenar el seu disc a Instagram, actuant des de la seva sala d’estar. Tot i que estan avesats a treballar des de les seves pròpies llars, com explicava Ricard Efa, l’aturada deixa empremta. I la majoria, en tot cas, està pensant com podrà pagar les quotes d’autònoms.

Obra recent de Werens / D.S.

Per això, les declaracions del ministre de Cultura –a mitjans de la setmana passada– van causar tant malestar al sector cultural. José Manuel Rodríguez Uribes va revelar que no tenia prevista cap mesura especial per protegir les indústries culturals. I el sector va cridar a la vaga. Però com tot en aquests estranys dies de confinament, la vaga va ser sui generis: una aturada de les activitats a xarxes socials que impulsen els artistes; des de casa seva i de forma gratuïta (per fer més amè el con- finament de la ciutadania, vaja). Divendres i dissabte de Setmana Santa, 48 hores d’apagada.

L’Orquestra Simfònica i Amics de l’Òpera es van adherir a les 48 hores de protesta

El ressò a Sabadell va ser immediat: reputades entitats com l’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell van sumar-se a la vaga. “Ens adherim a la reivindicació per una cultura sostenible i digna per a tots”, deia l’OSV. “Apagada cultural”, expressaven des de l’AAOS. També s‘hi afegia el festival Embassa’t (que hauria de tenir el lloc l’11 i 12 de juny, fet pel qual està en l’aire), la discogràfica Picap, i la companyia de teatre AlGalliner. La convocatòria, malgrat que era simbòlica, no era cosa dels sospitosos habituals. O no només.

També hi eren artistes individuals. David Vila i Ros va suspendre un espectacle en directe a Instagram que tenia previst amb la companyia Minimíssima. “Vam decidir sumar-nos a l’apagada cultural perquè les declaracions del ministre espanyol de Cultura són una vergonya i no podem permetre que es menystingui el sector”, assegura.

Passats els convulsos dies de Setmana Santa, avui és dimarts feiner. Torna la feina, malgrat que sigui sense sortir de casa. L’escriptora Montse Barderi té previst un diàleg amb Bel Olid a Instagram. I Werens i Martí Sáiz pengen les seves creacions a les xarxes socials. Però el dubte segueix: com se’n sortirà d’aquesta crisi, el sector cultural?

Vinyeta d’Enrique Ramos i Rafel Sabater / ABEL CARRASCO

Dibuixants i llibreters, aliança contra la crisi

Una altra iniciativa d’autoreivindicació és #YoEsperoAMiLibrero, impulsada per llibreries, editorials i autors instant a no fer el salt amb les llibreries amb comandes en línia mitjançant plataformes com Amazon. La campanya prollibreters vol fomentar les compres a les llibreries de barri. “Fas la compra ara i reps els encàrrecs una vegada s’acabi la reclusió”, expliquen. Les llibreries Sabadell Còmics i El rincón del friki l’estan difonent a xarxes.

El sector del còmic ha respost. Abel Carrasco, qui a finals del 2019 va publicar Penélope, ha fet una il·lustració ad hoc per agrair la tasca dels respectius llibreters, Rafel Sabater i Enrique Ramos. També ho ha fet Joan Mundet, dibuixant de Castellar del Vallès, amb una vinyeta ambientada en la seva novel·la gràfica Capablanca.

Una altra iniciativa del sector és la de Llibreries Obertes, amb el mateix missatge: Compra ara i rep l’encàrrec més tard. No es tracta de fer una compra en línia amb entrega immediata a domicili, doncs. A Sabadell s’hi han afegit Abacus, La Llar del Llibre i Librerío de la Plata.

De fet, durant els dies de confinament total, la distribució no era servei essencial, i per tant també s’havia aturat la venda de llibres. Ara, amb el retorn físic d’aquest tipus de serveis als llocs de feina, sí que es torna a permetre l’enviament de llibres als domicilis de la ciutat.

No és un fet intranscendent, ja que en pocs dies arribem a Sant Jordi i és previsible un gran repunt de les vendes per Internet, ja que el pròxim 23 d’abril, les llibreries estaran físicament tancades. I per tant, el suculent pastís de la Diada de Sant Jordi (malgrat que molt menor al d’altres anys) pot quedar en poques mans.

Comentaris
To Top