Diners

Cecot demana als ajuntaments Plans Locals per reactivar l’economia

La patronal vallesana Cecot demana als ajuntaments que creïn Plans Locals per reactivar l’economia dels municipis i proposa mesures concretes per dur-los a terme. En un comunicat, considera imprescindible que els ajuntaments facin front al pagament a proveïdors de manera urgent.

En aquest sentit, assenyala que ja hi ha set municipis del Vallès que ja ho fan, motiu pel qual insta que també ho facin les cocapitals. En aquest sentit, destaca que l’únic consistori que ha elaborat un Pla de Xoc en sentit estricte és l’Ajuntament de Rubí, que ha previst destinar 600.000 euros per impulsar mesures a l’activitat econòmica.

Amb tot, realça la rapidesa d’actuació dels diferents consistoris, fonamentalment amb mesures destinades a l’ajornament del pagament dels impostos locals, principalment IBI, 43,5% dels ajuntaments i IVTM, 78,33%.

Mesures concretes

Per a la Cecot, els municipis haurien de posar-se a l’avantguarda de la reactivació econòmica elaborant plans de caràcter municipal que incloguin les mesures següents:

 • Abonament immediat o, almenys, agilització per a la reducció de termini de pagament als seus proveïdors de les factures pendents i les que rebin, sense esgotar els terminis que fixa la Llei de Morositat.
 • Agilització de tràmits administratius i simplificació d’obligacions.
 • Creació d’exempcions i bonificacions en les taxes i impostos municipals de caràcter empresarial o, si s’escau, aplicació de beneficis fins al màxim legal permès (IAE, construccions i instal·lacions, llicències urbanístiques, ocupació de sòl, ocupació via pública, terrasses, etc.) a aquelles empreses (tant societats com autònoms) que s’han vist obligades a tancar els seus establiments o la seva activitat en aplicació de Reial Decret 463/2020 que va decretar l’estat d’alarma, i pròrrogues posteriors, així com a les empreses i autònoms que han patit una reducció de la seva facturació en relació amb els mateixos mesos de l’any passat i que, indirectament, també han quedat afectats per l’impacte de la Covid-19.
 • Exempció del pagament de l’IAE o la bonificació per l’import corresponent al període de reducció de l’activitat empresarial.
 • Bonificació del 95% en l’IAE a establiments hotelers.
 • Reducció d’ofici del 50% de les taxes de per l’ocupació de la via pública amb terrasses.
 • Reducció d’ofici del 50% de l’Impost Vehicles de Tracció Mecànica.
 • Reducció del 50% de l’Impost Sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) durant el 2020 per fomentar la inversió i evitar la paralització del sector.
 • Bonificació de l’IBI durant l’any 2020, per a les empreses i autònoms que siguin titulars i propietaris de l’establiment. Aquesta mesura també s’hauria d’aplicar als arrendadors en el cas que el negoci estigui en lloguer i si apliquen reduccions en l’import de lloguer o moratòria en el pagament, amb motiu de l’estat d’alarma, per l’import corresponent al període de temps en què aquestes mesures de reducció o moratòria es perllonguin (segons RDL 11/2020).
 • Bonificació del 95% en l’IBI a establiments hotelers.
 • Reducció d’ofici del 50% de les taxes de subministrament d’aigua potable i clavegueram, de la recollida domiciliària d’escombraries i de l’Impost Vehicles de Tracció Mecànica i dels guals.
 • Es considera convenient incrementar les bonificacions indicades en funció de la justificació del manteniment del nombre d’empleats que aportin les empreses i fraccionar i ajornar de manera automàtica el pagament, sense recàrrec i interessos, per a tots els pagaments tributaris a realitzar per les empreses que hagin patit caiguda en els seus ingressos per la Covid-19.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top