Ciutat

Els clubs esportius demanen al Govern que els tinguin en compte abans de definir com seran els casals d’estiu

Una jornada lúdica al casal d'estiu del Club Tennis Sabadell / CEDIDA

Els clubs esportius demanen a les administracions que els tinguin en compte abans de definir com serà l’estiu i quines activitats estaran permeses. Consideren que si finalment les escoles poden obrir durant el mes juliol per acollir activitats educatives i de lleure, ells també ho haurien de poder fer. “La majoria fa anys que duem a terme aquestes propostes i disposem de més experiència i espai que molts centres educatius”, comenten. Asseguren que estan preparats per adaptar-se als requisits sanitaris i de seguretat que determini el Govern i indiquen que ja han començat a treballar en un “protocol d’adaptació” per quan puguin reobrir. Alhora proposen ajustar els preus per adaptar-se a les necessitats de les famílies.

Des de fa anys, els clubs esportius d’arreu del territori organitzen casals d’estiu on els més petits poden gaudir de la natació, el tennis, el pàdel, el futbol o la gimnàstica, entre d’altres disciplines esportives. Les entitats consideren que aquest 2020 no pot ser una excepció. Tot i que veuen amb bons ulls la proposta d’Educació d’incrementar el nombre d’activitats durant el juliol o l’agost, i combinar el lleure amb la vessant formativa, demanen al Govern que no les oblidi. “Volem que comptin amb el nostre suport i amb la nostra experiència”, comenta Eduard Escandell, president de l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya i del Club Natació Granollers.

Escandell explica que els clubs ja estan treballant en un “protocol d’adaptació” que establirà els passos a seguir a l’hora de reprendre l’activitat, i indica que estan oberts a qualsevol adaptació que els permeti “millorar la seguretat, tant dels tècnics com dels infants”, comenta.

Així mateix, considera que cal aprofitar el vincle que aquestes entitats mantenen amb les administracions locals, per donar resposta a les necessitats de les famílies. “En un temps de solidaritat com l’actual, el que volem és poder donar una mica de llum i garantir que podem desenvolupar el servei social pel qual vam ser fundats”, assenyala.

Optimistes

Albert Codina, director del Club Tennis Sabadell, es mostra optimista i confia que si les escoles poden obrir al juliol per acollir casals i fer reforç escolar també ho podran fer els clubs esportius. “La majoria de nosaltres tenim més experiència i disposem de més superfície que un centre educatiu corrent”, apunta.

“Farem els cavis que calgui, ens hem plantejat deixar de fer les activitats que impliquen més contacte físic, potenciar les que es fan a l’aire lliure o esglaonar les entrades i sortides on es concentren molts infants”, assenyala.

En aquesta línia, el director del Club Natació Sabadell, Carles Poyato, adverteix que l’entitat disposa de 60.000 metres quadrats i onze milions de litres d’aigua clorada “lliure del virus” per poder-se adaptar a les directrius que marquin les autoritats sanitàries i oferir un casal d’estiu “segur”.

Afirma que tenen “tota l’estructura preparada” i espera que encara que sigui a darrera hora els autoritzin a fer-lo. “Si cal, tenim capacitat per posar-lo en marxa en quatre dies”, apunta.

Preus populars i nou calendari

Els responsables d’aquestes entitats obren la porta a oferir preus més populars perquè les famílies que es troben en una situació econòmica complexa també puguin tenir accés a aquest servei. “Sabem que la situació serà molt complicada per a molta gent i que deixar els infants amb els avis no serà una opció”, comenten.

De la mateixa forma, plantegen adaptar el seu calendari a les necessitats dels pares. Obren la porta a allargar els casals al mes d’agost per donar un cop de mà a les persones que hagin perdut dies de vacances i es vegin obligades a treballar en ple període estival. “És una època que els infants necessitaran poder estar a l’aire lliure, gaudir de l’aigua i de la diversió, i en tot això nosaltres som especialistes”, asseguren.

“No som gimnasos”

Els clubs consideren que el sector està “poc representat” en les taules de negociació i demanen al Govern que hi inclogui “persones que coneguin la gestió del dia a dia d’aquesta mena d’entitats”.

Exigeixen que no se’ls equipari amb els gimnasos i posen en valor la tasca social i esportiva que desenvolupen. “No som una empresa, som entitats sense ànim de lucre de les quals els socis també en són propietaris”, adverteix el president del Club Natació Sabadell que recorda que només un 6% de la seva instal·lació correspon al gimnàs.

Eduard Escandell es mostra partidari que els clubs puguin anar reprenent part de l’activitat de forma progressiva, deixant la part dedicada al gimnàs pel final. “Caldrà ser molt curosos”, remarca.

En aquest sentit mateix sentit s’ha expressat Albert Codina, que adverteix que la distància de seguretat en el cas de les pistes de tenis “està més que garantida perquè una de sola ja fa 650 metres quadrats”. Veu possible que poc a poc els socis puguin anar acudint a la instal·lació, per exemple “a jugar partits i, si cal, marxar a dutxar-se a casa”.

Comentaris
To Top