Diners

El Vallès ja ha perdut 1.500 milions en activitat per la Covid-19, segons Pimec

Els comerços estan tancats al Centre de Sabadell / LLUÍS FRANCO

L’impacte econòmic del coronavirus es percep amb el tancament de negocis, el registre d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i la sol·licitud d’ajudes. Per primer cop, però, algú l’ha quantificat. Segons l’Observatori de la Pimec, el Vallès ja ha perdut 1.500 milions en activitat a causa de la Covid-19.

Antoni Cañete, secretari general de Pimec, va aportar aquesta dada al webinar Associacionisme empresarial davant els reptes econòmics i de transformació, organitzat per la comunitat Open Industry 4.0. Cañete va analitzar els efectes que està tenint i els que suposarà aquesta pandèmia per a les empreses i els autònoms. Segons l’Observatori de la Pimec, Catalunya ja ha perdut 10.000 milions d’euros. Els serveis concentren el 74% de l’impacte econòmic, seguits a molta distància per la indústria, amb un 17%. Els sectors amb caigudes “dramàtiques” són la cultura i les arts, amb un 90% de la seva activitat, o el comerç, amb un 75%.

Si més no, el 95% de les empreses enquestades per la patronal han tingut caigudes en les seves vendes i un 70% té ja problemes de tresoreria. Cañete ha constatat que “la liquiditat per a una empresa és com la sang per al cos; si es talla, l’empresa mor”.

La fortalesa vallesana, la clau

El secretari general de Pimec ha destacat que la fortalesa vallesana en la indústria permetrà a la comarca sortir abans de la crisi que a altres zones del país. Tot i això, ha reclamat la necessitat de solucionar la greu necessitat de liquiditat de les empreses provocada per l’aturada de l’activitat. En aquest sentit, ha confirmat que les mesures de suport arriben tard i es realitzen a través dels bancs, quan arreu d’Europa s’han donat ajuts directes a les empreses.

Cañete ha valorat positivament les mesures de molts municipis vallesans per suspendre tributs i pagar les factures de pimes proveïdores.

El nombre d’ERTOs presentats al Vallès Occidental continua augmentat i ahir ja n’eren 9.751. Aquests expedients afecten 85.926 persones. La comarca continua sent la segona amb més ERTOs acumulats

Comentaris
To Top