Publicitat
Ciutat

Guardians anònims: solidaritat durant la pandèmia

No són del tot anònims, tenen noms i una història al darrere. Cadascú des del seu lloc, fan tot això perquè sí, de forma desinteressada i per amor a les persones que realment ho necessiten: menjar o fàrmacs i una mica d’atenció telefònica és suficient.

Un ‘win-to-win’ per teixir el nord

La setmana abans del confinament oficial, el Xavi es va quedar parat davant les cues de gent gran que s’apilaven als supermercats: “Allò no  era una bona senyal per la seva salut”, diu. En arribar a casa, va pensar que calia fer córrer la veu i va crear un compte  de Twitter, Corona Ayuda, per oferir-se a fer les compres de productes d’alimentació, higiènics o medicaments als col·lectius de més  risc. “Cada cop arribaven més crits d’ajuda i jo sol no podia amb tot”, explica.

El grup d’amics distribueix compres bàsiques al sector nord de Sabadell / CEDIDA

És per això que va  demanar un cop de mà a tres amics de confiança, i ara ja atenen una cinquantena de veïns, tots del sector nord. “Hi ha gent que pensa que els hi estem fent un favor” creu el Xavi. Realment és un win-to-win: “nosaltres els hi facilitem les compres i a canvi rebem una satisfacció brutal”, aposta. El grup s’ha focalitzat a Ca n’Oriac, Torreguitart, la Concòrdia i Can Deu per “conèixer millor” els seus barris. “Cal que recuperem el sentit de comunitat, cal pensar en el veí del bloc del costat”, aposta.

Wifi, ajuda escolar i compra garantida

Treure les escombraries a una persona de risc per la Covid-19, obrir el wifi d’una comunitat per  què nens en situació de vulnerabilitat puguin accedir a continguts digitals o professores del barri que s’ofereixen a ajudar als més  petits són algunes de les iniciatives solidàries del Grup de Suport de Gràcia. I també d’altres oferiments tan necessaris com fer la compra a aquells qui no puguin sortir de casa.

La Marta forma part d’un grup de WhatsApp de 74 veïns d’aquest barri que  s’organitzen per oferir un cop de mà a tot aquell qui ho demana. “Tot va començar quan vaig pensar en la Julita i l’Àngel, un matrimoni gran de Can Feu que tenen els fills fora de la ciutat”, recorda. Es preguntava què seria d’ells, i com s’ho farien per comprar i de seguida s’hi va posar en contacte.

Però no eren les úniques persones que es trobaven  en aquesta situació, es va plantejar la Marta. “Ho faig per obligació moral”, s’excusa. Després de contactar amb l’associació  de veïns del seu barri, ara ja atén a altres famílies que la necessiten. “Els  cuido tant com puc, així em sento més tranquil·la”, diu.

La Julita recollint la compra que li fa la Marta / CEDIDA

50/1: Un plat de menjar pels més necessitats a canvi de cinquanta cèntims

Aquesta setmana han repartit 200 plats de menjar només a Sabadell. A través d’entitats com  Ningú sense sostre, Actua Vallès, Colors del Món i la  Fundació Privada Atendis, l’empresa Roca, dedicada a la preparació de menjars escolars, posa un plat calent als  més necessitats. Tot, a canvi de donatius de cinquanta cèntims.

Així ho explica el sabadellenc Jordi Clusella, responsable de cuina de l’empresa. “Roca ofereix 8.000 menjars a diari en una situació normal. Ara havíem de mantenir oberta una cuina de Barcelona, amb capacitat per 2.500 menjars, per abastir només 100 persones de residències”, apunta. Així, van decidir explotar al màxim la capacitat d’aquest espai  per poder alimentar els qui  més ho necessitaven. 

“Quan van tancar les escoles, vam donar tot el gènere que no podíem  utilitzar a associacions que ho necessitaven. Però després continuàvem rebent  més i més trucades, hi ha molta necessitat”, sosté  Clusella. Així neix la campanya 50/1, tot just fa una setmana. Des d’aleshores, ja han repartit mil  menjars a Barcelonai  voltants.

“Amb aquesta petita aportació podem cobrir el  preu de la matèria primera. Evidentment, els proveïdors ens estan fent una ajuda econòmica molt important”, afegeix. La sensació de contribuir a ajudes d’aquesta mena és, segons el sabadellenc, molt  gratificant. El que ara espera és poder continuar fent-ho.

Es poden fer portacions al compte bancari ES92 0049 0249 8727 1032 5648 / CEDIDA

Publicitat
Comentaris
To Top