Ciutat

Vendre mascaretes a un preu inferior al cost de compra

Les farmàcies, en conflicte amb el Govern de l’Estat, han de vendre mascaretes a un preu inferior al cost de compra

Una ciutadana recollint la seva mascareta dilluns passat / victòria rovira
Manel Camps | Marta Ordóñez

La venda de mascaretes quirúrgiques té un preu límit, 0,96 euros. Arran de l’entrada en vigor, el passat dijous, a través del Boletín Oficial del Estado (BOE), sobre l’import màxim de venda al públic de les màscares quirúrgiques i els gels i solucions hidroalcohòliques, ha aparegut un conflicte entre les farmàcies i el Govern de l’Estat.

Aquest decret protegeix la butxaca dels ciutadans per accedir a aquests productes sanitaris durant la pandèmia pel coronavirus. Però també deixa a les farmàcies amb el peu canviat. Molts establiments ja han adquirit aquest estoc a un preu superior del valor que fixa l’executiu espanyol, i preveuen pèrdues que hauran d’assumir de les seves pròpies butxaques. 

“Últimament hi ha hagut molta demanda de mascaretes i els intermediaris han apujat els preus. Vendre’l a aquest preu sense que comporti pèrdues per nosaltres dependrà de si els farmacèutics hem trobat proveïdors que ens ho deixin a un preu inferior”, lamentava el farmacèutic Carles Ferrer. 

Falta de temps

En la mateixa línia, s’afegeix Josep Baqués, farmacèutic de La Creu Alta, que explica el seu cas: “El passat 8 d’abril vaig fer una comanda de 500 mascaretes, que no em van arribar fins al dia 22, i que les hauria d’haver venut a 1,75 euros + IVA per no perdre diners i resulta que ara les haig de vendre a 0,96 euros”, comenta resignat. 

Una situació provocada, en bona part, per la falta de temps per adaptar-se a les mesures, segons explica Susa González, de La Farmàcia de Campoamor: “El problema ha estat que les administracions no ens han avisat amb antel·lació i no n’hem pogut buscar més per vendre-les al preu que se’ns demana sense perdre-hi calés”, argumenta. 

Aquesta mesura, però, no només afecta la venda de mascaretes, sinó també a les solucions hidroalcohòliques, que també tenen un preu màxim, segons els mil·lilitres que s’adquireixin. 

“Esperem que abaixin preus”

Meritxell Blanchart, farmacèutica i coordinadora del Col·legi de Farmacèutics al Vallès Occidental Est explica que “ara hi ha qui ha perdut més i altres menys, per què les compres s’han fet abans de saber tot això”. En la mateixa línia, adverteix que “esperem que ara els proveïdors abaixin preus perquè si no, no en podrem comprar”. Una opinió compartida per la farmàcia María Carmen Vilaltella Coll: “Els proveïdors han comprat partides a preus elevats i nosaltres som el punt final de la cadena”. 

Ara tenen l’esperança que abaixin els preus. Si més no, amb la dotació de 14.000 mascaretes de la Generalitat s’augmenta l’oferta i obligarà el mercat a reduir-ne els preus.

Comentaris
To Top