Ciutat

El Comitè d’Empresa d’Smatsa denuncia que el protocol vulnera els drets dels treballadors i els posa en perill

Foto d'arxiu d'un operari de la neteja d'Smatsa / LLUÍS FRANCO

El Comitè d’Empresa d’Smatsa denuncia que el protocol que la companyia ha adoptat a causa del coronavirus vulnera els drets dels treballadors i els posa en perill. Ho afirma en un comunicat en què ressalta que s’ha establert de manera il·legal, ja que s’ha realitzat a l’esquena del Comitè de Seguretat i Salut.

Un dels principals drets que segons el text ha estat retallat és el de dutxar-se, la qual cosa “es considera essencial, tenint en compte que es treballa amb residus, molts dels quals en estat de descomposició”. També s’assenyala que els treballadors estan obligats a emportar-se a casa la roba de la feina, posant-los en perill a ells i a les seves famílies. A la reivindicació, hi afegeixen la prohibició d’esmorzar.

Sobre la reorganització dels torns, el text critica que, de la reducció d’una hora de feina del personal, 40 minuts sorgeixen dels treballadors, “obligats a renunciar als seus drets”, i només 20 minuts són aportats per Smatsa. El Comitè d’Empresa també denuncia que Smatsa vol forçar els treballadors a firmar un consentiment “per continuar prenent-los els drets bàsics”, sota amenaça de tornar a instaurar la jornada ordinària.

Falta de seguretat

“L’empresa ha estat incomplint el 80% del seu propi protocol a les primeres setmanes d’aplicació, així com a dia d’avui continua incomplint-ne una part diàriament, donat que el mateix és inassumible en la forma que ha estat redactat”, prossegueix el comunicat. El Comitè d’Empresa també matisa que no és cert que s’estigués protegint els treballadors tal com s’ha firmat des d’Smatsa, i apunten que n’hi ha hagut alguns que han hagut de sortir a fer la seva feina sense mascareta, ni ulleres ni pantalles, i altres han estat tres setmanes amb una mascareta quirúrgica d’ús diari. “Altres treballadors han tingut la sort de tenir mascaretes FPP2 no homologades” que han hagut de ser “reparades amb grapes”. Conclouen que no es disposen dels EPIs suficients.

Paral·lelament, el Comitè d’Empresa explica que se’ls ha obligat “a prestar serveis a vegades inútils a la ciutat”, fins que després d’insistir s’han adaptat les tasques realment essencials.

Comentaris
To Top