JOAN BERLANGA

El Sabadell post-pandèmia: Tal farem… tal trobarem

[Per Joan Berlanga, extinent d’alcalde de Sabadell]

Apartir de la premissa que les crisis acceleren els canvis històrics, aquests dies diversos analistes apunten que hi haurà un abans i un després de la Covid-19.

Els auguris són diversos. Hi ha qui hi veu un escenari amb una societat més desconfiada, amb més control social i amb un increment del populisme nacionalista, que ens pot apropar a formes de govern totalitàries. Altres creuen que aquesta crisi farà veure a la ciutadania la importància d’abordar els afers comuns des de la col·laboració, i que això ens farà avançar cap a una societat més cohesionada i democràtica.

Benvingudes són les reflexions dels entesos. Tanmateix el que acabarà passant no està escrit enlloc, i el futur acabarà sent una construcció col·lectiva, impulsada per la suma de les petites i grans decisions que prenem cadascú de nosaltres al dia a dia. Per guanyar-nos un futur millor després d’aquesta batzegada, que, una vegada més, comporta el perill que el peix gros es mengi el petit, caldrà una resposta política forta que defensi l’interès general i una ciutadania implicada i activa. Així doncs, aprofitem el confinament també per reflexionar sobre quina pot ser la nostra contribució al futur que farem tots plegats.

Sabadell no quedarà al marge d’aquest nou futur i patirà canvis arran d’aquesta pandèmia. A continuació, comparteixo algunes consideracions sobre tres elements locals susceptibles de sortir perjudicats de la crisi per la Covid-19, on el paper de la ciutadania per evitar-ho serà clau.

Un primer aspecte és com afectarà aquesta pandèmia la nostra relació amb la gent. Després del confinament hi haurà un període de distanciament social en què ens mirarem de lluny darrere d’una mascareta. Davant d’aquesta situació, hi ha el perill que la tendència sigui recloure’s a casa i desvincular-se dels afers comuns. Si això es produeix, hi perdrem tots. Per una banda, perquè serem una societat més dèbil per donar respostes als reptes comuns que tenim davant que reclamen respostes col·lectives. Per altra banda, a Sabadell es debilitaria un dels seus millors trets distintius: el teixit associatiu, que li dona vida i contingut.

Un segon aspecte destacable a considerar és l’impacte que tindrà aquesta crisi en el comerç local. La seva situació, abans de la Covid-19, ja era delicada, però les setmanes de confinament i el creixement del comerç on-line d’aquests dies poden tenir efectes devastadors. Sobreviurà el comerç local? Esdevindrà Sabadell una ciutat sense encís, amb carrers plens de persianes abaixades? La resposta està a les nostres mans, en funció de com comprem. Perdre el comerç de proximitat seria negatiu per a la ciutat, perquè debilitaria l’activitat econòmica i l’ocupació local i engreixaria encara més les multinacionals que funcionen amb lògiques allunyades dels interessos del territori i dels valors de la proximitat.

Finalment, també voldria posar sobre la taula quins efectes pot tenir aquesta pandèmia en la situació cultural de la ciutat, que ja es trobava en una situació de gran debilitat, i que la sotragada econòmica que suposa el confinament pot ser demolidora per a aquest sector. Les poques llibreries que queden, els dos cinemes o els pocs espais que programen cultura a Sabadell corren perill de desaparèixer, la qual cosa suposaria una pèrdua importantíssima per a la ciutat. En aquest cas, per salvar la situació, a part de ciutadans que consumeixin cultura en clau local, també caldrà una implicació de les institucions per rescatar aquest sector tan clau i a la vegada tan menystingut.

Per acabar, com que la post-pandèmia comportarà canvis a la nostra manera de viure i això transformarà les ciutats, fem que sigui cap a millor, amb una resposta política que treballi al servei dels interessos de la majoria i amb un exercici de la ciutadania responsable i amb mirada col·lectiva. Organitzem-nos i cuidem-nos, perquè a la cap i a la fi, tal farem… tal trobarem.

Comentaris
To Top