Publicitat
Ciutat

Miquel Buch: "No lluitem contra el virus amb militars, lluitem amb metges"

Davant de la sortida parcial dels menors d’edat aquest diumenge, el conseller d’Interior, Miquel Buch (Premià de Mar, 1975), assegura que té “confiança” en la ciutadania i apunta que hi haurà vigilància per “perseguir els pocs que ens posin a tots en risc”. El D.S. entrevista el conseller enmig del procés de desescalada de la Covid-19, que suposarà un reforç en els controls policials.

Conseller, veu bé deixar sortir els nens? La sortida dels nens es troba en un equilibri entre evitar la propagació de la malaltia i la salut psicològica i emocional dels menors d’edat i no pot ser que un factor pesi més que l’altre. La Secretaria General d’Infància apunta que és necessari que surtin a airejar-se i creiem que és un bon moment però no amb normalitat. Tenim un milió de persones que surten a primera hora i van a treballar cada dia i per això creiem que cal marcar unes franges horàries entre l’anada i la tornada a la feina perquè els menors d’edat puguin sortir en unes condicions determinades. No entenem la proposta de Madrid en què es decreta que surtin de 9 h a 21 h, quan poden coincidir moltes persones, i que diguin d’anar a comprar acompanyats pels seus pares i mares perquè estem en una situació de falsa normalitat. Ens trobem amb la subordinació de l’“ordeno, mando y que se haga pronto” sense una argumentació.

Com s’afrontarà la vigilància d’aquesta nova mesura? És una de les diferències que tenim amb Madrid: no lluitem contra aquest virus traient militars, lluitem amb metges, perquè es tracta d’una emergència sanitària i no militar. Amb això vull dir que som una administració que confia en la ciutadania. La gran majoria de sabadellenques i de sabadellencs, com ha passat a tot Catalunya, estan complint amb aquest confinament. Si som una administració que confia en una ciutadania que ha demostrat maduresa i sentit cívic, per què hem de posar policies a cada cantonada per vetllar pel compliment? Sí, és clar que hi haurà policia, però no com un exercici de desconfiança, sinó de perseguir els pocs que ens posen a tots en risc.

"Si som una administració que confia, per què hem de posar policies a cada cantonada?"

Han notat un canvi de tendència en els delictes habituals amb el confinament? Els furts i els robatoris en establiments estan baixant. El furt ja no existeix perquè no hi ha gent al carrer, ni turistes ni aglomeracions en centres comercials. Pel que fa a repunts, ara per ara no els hem notat, però sí que ens preocupa molt la violència masclista. Ens trobem que hi ha persones que estan sotmeses a una violència –psicològica o física– i que ara mateix no poden denunciar. Per això, en aquests moments, més que mai, és necessària la col·laboració ciutadana.

Han valorat que la situació perllongada de confinament pugui generar més inseguretat i incivisme? El Departament d’Interior treballa amb tots els escenaris possibles i, com amb els plans d’emergències d’Inuncat o Ventcat, intenta anar un pas endavant en qualsevol emergència. Si vostè em diu: crec que augmentarà la delinqüència? Doncs jo voldria que no, però en el cas que augmenti, hi ha una sèrie de persones expertes del pla d’emergències que hi han pensat. L’escenari està plantejat i es reaccionarà en funció de si es compleix o no.

"Els bombers estan activats des del primer dia"

La situació en les residències és especialment crítica a Sabadell i els municipis del voltant. Mobilitzaran els bombers per ajudar? Els bombers estan activats des del primer dia, des del minut zero. Un cop vam garantir que el servei que fan ells i només poden fer ells es podia fer, vam activar línies suplementàries: ajuda en instal·lacions noves, com els hospitals temporals, cedir sanitaris del mateix cos al sistema de salut pública, la desinfecció de zones crítiques com les residències, la intervenció en successos amb trasllats de múltiples víctimes.

Publicitat

Què pensa de la judicialització del cas de l’hospital de campanya, que finalment es va arxivar? Hi va haver més soroll que el que realment hi havia al darrere. Ni la Generalitat va voler fer una cosa que no volien els altres ni la UME ni l’Ajuntament va fer o va deixar de fer. He apostat sempre per la mediació abans que la judicialització dels conflictes.

Parlem de la gestió de la Generalitat, quines competències reals té ara el govern català? Tenim totes les competències que ens corresponen excepte les de la gestió amb la lluita de la Covid-19. Ens han tret competències en matèria sanitària, en gestió d’emergències i en seguretat relacionada amb l’epidèmia. Sobre això, tenim dues coses clares. En primer lloc, no ens haurien d’haver tret les competències perquè hi tenim dret. I segona: una crisi d’aquestes característiques es gestiona molt millor amb els agents que coneixen el territori. Qui té coneixement és la Generalitat de Catalunya i qui millor que la Generalitat per gestionar aquesta pandèmia. Ha estat un error subordinar territoris que gestionen competències cada dia des de fa més de 20 anys i que se les quedin qui no té coneixement, ni l’expertesa ni l’experiència.

"En una Catalunya independent s'hauria actuat abans"

Creu que tal com va dir la consellera Budó, en una Catalunya independent hi hauria hagut una gestió diferent? En una Catalunya independent la gestió hauria estat diferent segur. S’hauria actuat més d’hora i s’haurien pres decisions dràstiques molt més abans. La prova és que al voltant del 13 i el 15 de març, la Generalitat va proposar tancar Catalunya per avió, vaixell i tren, tancar el perímetre i un confinament total excepte en els serveis essencials i aquesta realitat no va arribar fins unes setmanes després.

En la línia de treballar amb el territori, creu que s’haurien d’haver donat més competències als municipis? S’han d’establir uns marcs perquè qui té les dades epidemiològiques de tot el país és la Generalitat de Catalunya. Ara bé, dins d’aquest marc, es pot treballar perquè cada ajuntament ajusti aquest marc a les seves realitats. Treballar col·laborativament, no subordinadament, seria una gestió que ens portaria a l’èxit més aviat.

"Posar en qüestió la llibertat d’opinió és indefensable"

Creu que l’estat d’alarma derivarà en una restricció de llibertats? Des d’una perspectiva jurista, la restricció de la mobilitat ja és una restricció de les llibertats. S’ha parlat molt del seguiment a través de la telefonia mòbil i de la llibertat d’opinió a les xarxes socials. El que es va dir sobre si es poden fer comentaris en contra del govern espanyol posa en risc les llibertats sense motiu, Restringir la llibertat de mobilitat té uns arguments defensables, però que es posi en qüestió la llibertat d’opinió és indefensable.

Més enllà de la Covid-19, a Sabadell havia d’arribar una nova tongada de Mossos d’Esquadra i de Bombers. En quin punt ha quedat? L’Institut de Seguretat Pública s’ha adaptat a la nova realitat. La formació ha quedat de forma on-line, deixant tota l’activitat presencial i les pràctiques apartades. Ara per ara no podem valorar l’afectació en el nou personal, però tot apunta que aquest juny no podran acabar el curs i haurà de ser uns mesos més tard.

Més de 3.000 denúncies per saltar-se l’estat d’alarma a Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top