Ciutat

El Pacte de Ciutat a Sabadell neix entre mà estesa i crítiques al Govern

Unitat per gestionar de l'epidèmia del coronavirus a través del Pacte de Ciutat. És el reclam del Govern al ple municipal de Sabadell. Les forces polítiques de l'executiu sabadellenc –PSC i Podem– han demanat unitat política per fer front a l'epidèmia. Tots els grups municipals han recollit la voluntat d'anar a una, però les diferències s'han fet visibles des del minut zero: ERC i la Crida han criticat les formes i els temps de resposta del govern de Marta Farrés en el primer ple telemàtic de la història de l'Ajuntament.

El Govern ha passat comptes de les mesures d'urgència en una sessió en què tots els regidors –inclosos l'alcaldessa, Marta Farrés, i els tinents d'alcaldessa– hi han participat des de casa. El debat ha girat al voltant de la unitat política en un moment excepcional, en què hi ha hagut retrets i paraules amables. Tensió i mà estesa.

El Govern reclama anar junts

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha demanat unitat a les forces de l'oposició i ha emplaçat a fer visible aquesta unitat a través del Pacte de Ciutat –amb Govern, oposició i entitats– que van presentar el dilluns passat. "Ningú no entendria que no deixéssim la batussa política. Per això, volem impulsar un Pacte de Ciutat amb l’esperit de l'hospital de campanya de la Pista Coberta", ha assegurat Gibert. Tant Gibert com el regidor d'Acció Social, Eloi Cortés, han reconegut que el context és complicat i que l'administració s'ha vist sobrepassada. "Ningú està preparat per abordar una pandèmia global que ha deixat 300 morts a la nostra ciutat", ha exposat Gibert. Cortés, per la seva banda, ha apuntat que s'ha hagut d'actuar amb "improvisació" davant d'una "situació nova".

Reactivació econòmica i protecció social. Aquestes han estat les dues línies estratègiques que ha reivindicat Gibert per a la resposta municipal, que liderarà l'Ajuntament a partir del nou Pacte de Ciutat. Com a màxim responsable de les polítiques socials de l'Ajuntament, Eloi Cortés ha concretat més i ha fet un repàs de les mesures impulsades per l'Ajuntament, com l'augment de la despesa en 1,2 milions d'euros en ajudes directes, alimentació i pagament de subministraments, l'impuls d'una moratòria en el pagament del lloguer en locals de Vimusa i el reforç de serveis municipals, com l'atenció domiciliària.

El primer ple telemàtic de la història de l'Ajuntament / D.S.

Un pacte específic i adaptar pressupostos, entre els reclams

ERC ha demanat un acord específic municipal. "Necessitem una política més ambiciosa per reconstruir la ciutat", ha asseverat Gabriel Fernàndez, que demana un canvi d'actitud al Govern i que ha estès la mà a Farrés per fer l'acord de la plaça de Sant Roc, un pacte unitari per canviar els pressupostos i crear un pla de reactivació específic. ERC ha demanat incidir en mesures com l'ajornament d'impostos i la creació d'una línia d'ajuts a les famílies, mentre que la Crida ha demanat impulsar la mobilitat sostenible i la creació d'una renda mínima municipal, una proposta que ha sorprès el Govern: "La Crida no és tan valenta per demanar a les administracions competents que compleixin, però sí que demana assumir competències que no són municipals", ha assegurat Gibert.

Junts per Sabadell i Ciutadans, com ERC, s'han expressat en un to més conciliador i han demanat fer canvis transcendentals en els pressupostos municipals del 2020, que han reiniciat la seva tramitació i que han quedat obsolets per l'epidèmia. "S'haurà de donar la volta als pressupostos com un mitjó", ha assegurat el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández. "No és temps per a despeses supèrflues. És temps d'acords de ciutat", ha insistit. "Tenim la mà estesa al govern i a la resta de grups de l’oposició", ha exposat Hernández, que ha demanat treballar en tres eixos: crisi sanitària, reactivació econòmica i atenció social.

Publicitat

Lourdes Ciuró, portaveu de Junts per Sabadell, també considera que els pressupostos han perdut vigència i ha demanat adaptar-los a la crisi del coronavirus. Ha demanat incidir en el model de ciutat i aprofitar la Covid-19 com una "oportunitat". "El virus impactarà en totes les ciutats però no a totes de la mateixa manera", ha assenyalat, i ha resumit el seu reclam en una frase: "Recuperació econòmica i polítiques socials han de ser dues cares de la mateixa moneda". Com a mesures concretes, Ciuró ha reivindicat un programa de mediació entre propietaris i llogaters, accelerar l'administració electrònica, reactivar el Pla de Mobilitat Sostenible i sobretot dotar les polítiques socials amb més despesa.

El ple municipal ha reprès la tramitació dels pressupostos del 2020 i tant Govern com oposició creuen que calen canvis importants relacionats amb la Covid-19. S'ha incorporat una modificació de crèdit per 1,2 milions per a despesa extraordinària. "Tenim clar que les prioritats han canviat. Ajustarem els pressupostos a les noves necessitats", ha assegurat la tinenta d'alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González. D'altra banda, s'ha atorgat una subvenció a Rebost Solidari i a la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat per fer front a l'emergència social.

ERC i Crida denuncien sectarisme i opacitat

Les mesures impulsades pel Govern han topat amb l'esquerra independentista, que ha retret a l'executiu de Farrés que hagi menystingut els grups de l'oposició. El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez, ha demanat que la taula unitària de ciutat sigui "decisiva" i no només "tècnica" i que funcioni "sense exclusions". Des de la Crida, Maties Serracant ha considerat que la Covid-19, una "pandèmia inesperada", necessitava una "direcció més compartida". "Lamentem que el Govern hagi decidit treballar en solitari", ha exposat el líder de la formació anticapitalista, que ha titllat la resposta del Govern de "curta" i "lenta".

La Crida conclou que la gestió del Govern no només ha estat de portes cap endins, sinó que també ha estat opaca. "Esperava més de vostè, alcaldessa. Hem demanat transparència i hem fet propostes. No tenen un escenari de futur (...). Es fa difícil treballar així", ha exposat. "Si volen ser el govern de la ciutat, aportin informació per a una discussió oberta. No tinguin por de l'oposició i de les entitats", ha lamentat Maties Serracant.

Record per a les víctimes

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha enviat un missatge de reconeixement a les víctimes mortals de la Covid-19 a Sabadell. “Vull fer arribar l’escalf de l’Ajuntament als amics i familiars de les víctimes”, ha assegurat l’alcaldessa, que ha fet extensives les paraules als professionals d’emergències i de seguretat i a tota la ciutadania. “És una situació mai viscuda per cap de les nostres generacions. Hem enfrontat la situació de forma exemplar amb sacrificis, amb maduresa i disciplina”, ha afirmat. ERC ha proposat fer un minut de silenci en memòria de totes les víctimes i tots els grups municipals han fet extensiu el suport a tots els col·lectius afectats.

La segona tinenta d'alcaldessa i portaveu de Podem, Marta Morell, ha centrat la seva intervenció en les polítiques feministes i contra la violència de gènere i ha remarcat el missatge unitari, fent menció a l'eslògan del govern espanyol: "Aquest virus el pararem entre tots i totes".

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top