Ciutat

La crisi de la Covid-19 força noves polítiques

El ple municipal reactivarà el tràmit del pressupost del 2020 aquest dimecres

Una família, diumenge a la Rambla / VICTÒRIA ROVIRA

El ple municipal reactivarà el tràmit del pressupost del 2020 aquest dimecres. Els comptes es van gestar abans del coronavirus i neixen obsolets. Ha canviat el context i han de canviar les prioritats i les polítiques. Quina ha de ser la línia a seguir? Hi ha moltes preguntes, moltes respostes, i un denominador comú: res tornarà a ser com abans.

Què es pot fer davant la crisi econòmica?

La crisi econòmica és un fet i, a falta de conèixer-ne les dimensions reals, la política es redirigirà en aquesta direcció. El Govern ha demorat i suspès alguns impostos i taxes i ha iniciat un projecte dapp per al comerç de proximitat, tal com assenyala el tinent dalcaldessa, Pol Gibert. Des de loposició, Gabriel Fernàndez (ERC) reclama un pla de reconstrucció de ciutat consensuat. A banda, Lourdes Ciuró (Junts) proposa potenciar el teixit productiu local i els àmbits cultural i esportiu. Adrián Hernández (Cs) demana accelerar el pagament a proveïdors, una mesura en tràmit a lAjuntament –que ja ha reduït els temps d’espera a uns 30 dies–.

Els pressupostos del 2020 s’hauran de refer?

Els comptes del 2020 shauran de readaptar, com admet el mateix Govern (però no fer-los des de zero). Tenen un gran inconvenient: si es vol destinar diners per a la Covid-19, el govern espanyol ha d’aixecar el límit de la despesa.

Hem d’anar cap a un nou model econòmic?

Proximitat davant la globalització. Lourdes Ciuró (Junts) creu que sha de potenciar una economia de km0 per potenciar el comerç i locupació de proximitat.

Com es poden reduir les conseqüències socials del virus?

LAjuntament ha posat en marxa 1,3 milions deuros extraordinaris destinats a acció social, dels quals 300.000 euros en ajuts directes i uns altres 450.000 en alimentació per fer front a la crisi social, la tercera onada després del terratrèmol sanitari i econòmic. Des de la Crida, Nani Valero proposa que no es quedi tot en una ajuda econòmica i que sempoderi per recuperar la feina. Els anticapitalistes proposen retornar les quotes de les guarderies –a curt termini– fins a un salari mínim municipal o intervenir els pisos dels fons voltor per regular els preus del lloguer. Ciutadans safegeix a la demanda i proposa identificar amb antelació les bosses de pobresa.

Publicitat

Sabadell s’ha de preparar per a més crisis sanitàries?

La sanitat, que fins ara no era la primera de les prioritats polítiques, ara ho hauria de ser. Si la gent no està viva, no cal parlar de les altres solucions, assegura Gabriel Fernàndez (ERC), que demana prevenció. Adrián Hernández (Ciutadans) proposa preparar-se per a un possible rebrot en el futur amb un protocol específic intern dAjuntament i empreses concessionàries (com Smatsa) i exigint a Salut que prepari la resposta amb temps per no haver-ho de fer a correcuita i apagant focs. LAjuntament va haver de desemborsar 175.000 euros per adequar l’hospital de campanya, al marge de la despesa del Departament de Salut.

S’ha de replantejar la mobilitat?

Sabadell ara és la ciutat sense trànsit. La situació, forçada per la Covid-19, és per a molts una oportunitat per impulsar noves polítiques de mobilitat sostenible. ERC i la Crida proposen fer per a vianants lEix Central i crear eixos doest a est que siguin transitables, mentre que Junts demana tancar el debat amb un nou Pla de Mobilitat Sostenible, al calaix des del mandat anterior. Transformar la xarxa dautobusos i crear un bus de barri està entre les propostes destacables. El Govern creu que sha de valorar bé per evitar un efecte crida enmig de la crisi pel virus.

Cal un instrument de participació sobre la Covid-19?

LAjuntament lidera un instrument de participació conformat per Govern, oposició i entitats per coordinar la resposta al coronavirus. Aquest instrument, un Pacte de Ciutat, recull les demandes realitzades per ERC, la Crida, Junts i Ciutadans i del teixit associatiu, com Sabadell Cercle dEntitats, per definir línies a seguir conjuntament.

Cal un fons municipal específic?

Tota solució ha de venir acompanyada de suport econòmic. El Govern ha demanat un estudi intern per saber lestat de les arques municipals i poder definir una partida per a la crisi del coronavirus. Mentrestant, loposició li demana concreció: vol saber de quant es disposarà i ERC proposa un fons específic, com sha fet a altres ciutats.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top