Oci i cultura

Com serà un restaurant del post-confinament?

Els cuiners del Capicua, 9 de la Borriana, Beagle i La Immoral, així com el president Gremi de Restauració, reflexionen sobre el canvi que viurà el sector

Paco Querol i Nuri Pérez, aquesta setmana al seu local del 9 de la Borriana / LLUÍS FRANCO

“Assumim que reobrirem amb la separació de taules, mascaretes, gels a les taules…”, arrenca Isaac Gómez, cuiner del Capicua (Cerdanyola). Paco Querol, del 9 de Borriana, hi coincideix: “Cal extremar la neteja, però de fet a la restauració ja ho fem per seguretat alimentària i sovint tenim inspeccions”. Tampoc sembla que sigui possible, durant un temps, els dinars de grups. “Suposo que les reserves hauran de ser de dues persones, o quatre com a molt”, afegeix Querol.

Ara bé, la idea que no agafa força de cap manera és la de la mampara entre comensals. De fet, sembla més aviat una ocurrència magnificada a Twitter que no pas la voluntat real de l’hostaleria. “Empresarialment no té sentit, perquè suposaria fer una inversió econòmica que utilitzaràs molt poc temps”, exposa Gómez, i president de l’Associació Catalana de Restaurants de Km0. “Això no és com la llei del tabac, que abans que es prohibís del tot, podies fer obra i amortitzar la inversió durant tres o quatre anys”, afegeix. Paco Que rol també ho descarta de seguida: “A cap estudi del gremi s’està parlant de mampares”.

També diumenges al migdia

Els restaurants consultats no tenen terrassa ni opció a tenir-la, de forma que no és una opció de recuperació. En canvi, sí que veurem altres estratègies, com ampliar els dies d’obertura. “Nosaltres començarem a donar servei els diumenges al migdia, que fins ara era una franja de la setmana que no treballàvem”, anuncia Querol. Allargar els horaris de cuina, per encabir un torn més, pot ser una altra opció.

Igualment, els restaurants de Sabadell esperen treballar amb força en un segment que, habitualment, no és el seu fort: el de l’estiu. I és que des de mitjans de juliol la ciutat es va buidant, i no torna a recuperar el pols fins a la Festa Major, a principis de setembre. “Però enguany la clientela no marxarà tant de vacances”, apunta Querol. La por a contagiar-se durant el viatge (en un multitudinari avió, per exemple) o els problemes econò- mics seran motius habituals.

A més, la restauració de Sabadell no viu del turisme, per bé i per mal. “O sigui, que ara per ara és un avantatge, ja que no perdrem la temporada”, com sí que els passarà tant a la costa catalana com a ciutats com Barcelona, Girona i Tarragona.

Tot i això, el sector no passa ara mateix per un bon moment. Segons Jordi Roca, president del Gremi de Restauració, els bars i restaurants de Sabadell tenen, en conjunt, una plantilla d’uns 2.000 treballadors, la gran majoria dels quals es troben afectats ara mateix per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). “No per a tothom serà rendible econòmicament tornar a obrir, amb l’aforament limitat a un 33%”, diu Jordi Roca. “Jo calculo que un 20% d’establiments es quedarà pel camí”

Querol afina més: “Hi haurà gent que no podrà tornar a obrir per manca de liquiditat, després d’estar tres mesos tancats”. I afegeix també el perfil de qui serà qui més ho pateixi: “Aquells que viuen de la rotació –tenir molta gent, a preu baix– s’enduran el cop més fort”. Malgrat tenir clients potencials, no podran omplir més que el 33% de les taules.

Potenciar el ‘delivery’

Per això, el sector es diversifica. Beagle, amb un restaurant al carrer de Sant Jaume i cafeteria a la plaça del Doctor Robert, ha engegat una web potent amb la qual fa venda per Internet de tota la línia de pastisseria amb farines ecològiques, galetes, cookies i llaminadures veganes.

Maira Posse explica que no s’esperava que les entregues tinguessin tant d’èxit. “Quan estàs facturant zero euros, i passes a fer alguna cosa, sembla molt positiu!”, explica. Posse ja pensa en com serà el restaurant de l’endemà de la quarantena: “Abans omplíem les dues sales, però ara no serà el mateix”.

‘L’enigma Gabaldà’

“Tenim tot el curs perdut”, diu Jordi Gabaldà, amb gravetat però no abatut. Les dues caravanes i el carretó de hot dogs (els famosos food-trucks de Cuina L’Immoral) s’han quedat sense esdeveniments: ni festivals musicals (Sónar, Primavera i Embassa’t), ni festes ma- jors ni casaments. I és aquesta línia la que sosté l’economia de La Immoral, mentre que el take away d’entrepans d’autor és més aviat l’aparador.

Per això, no descarta el tancament del local del carrer de l’Advocat Cirera: “Però no ens volem precipitar a prendre cap decisió”. Ara per ara, ha aconseguit renegociar a la baixa el lloguer del local durant els mesos del confinament. També treballa amb l’escenari de compartir cuina i obrador (està agermanat amb una iniciativa a Molins), seguir amb els Soul Food Fighters (distribució solidària de menjar), etc. “Em jugo els quartos que tinc, però no en demano a un banc”. Per això diu que prefereix reinventar-se, sense por, que no pas demanar crèdits.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top