Publicitat
GABRIEL FERNÀNDEZ I DÍAZ

El pacte que Sabadell exigeix

[Per Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC a l’Ajuntament]

Una situació excepcional com la causada per la pandèmia de Covid-19 en el teixit econòmic i social de Sabadell mereix –exigeix– una resposta política excepcional. Des d’Esquerra Republicana vam proposar fa dues setmanes que la sortida de la crisi es fes en una taula amb tots els partits i entitats. Ho fèiem arran d’una proposta inicial d’un altre grup municipal (la Crida per Sabadell), a la qual vam donar suport, i que vam, també, desenvolupar. Una taula (o unes taules) que aprofitin els actius (el talent, l’experiència i l’expertesa) de tothom per superar la pandèmia de l’única manera possible: aprofitant tots els recursos de la ciutat. No només del govern, no només de l’Ajuntament. Això és el Pacte de Sant Roc que un servidor –com a portaveu grup republicà, el principal de l’oposició– proposava al ple telemàtic de dimecres a l’alcaldessa i a la resta de grups.

El govern PSC-Podemos ha començat a proposar i desplegar algunes mesures –algunes de les quals, suggerides per Esquerra Sabadell des de l’esclat de la pandèmia–, però, segurament, es quedaran curtes, i aquí és on volem oferir a l’executiu local una oportunitat de trobar-nos. En una situació excepcional, calen fets, gestos polítics excepcionals per part de tothom, i caldrà una política més ambiciosa que compti amb tothom. És per això que dimecres vam estendre la mà a l’alcaldessa de manera sincera per poder construir entre tots la ciutat post-Covid-19. Una ciutat que, tard o d’hora, haurà d’aixecar-se i guarir-se les ferides. I això no ho podem fer només els polítics ni un govern d’alguns polítics. Per això és necessari que ens asseguem amb el conjunt d’actors socials i econòmics per pactar els principals eixos d’actuació municipal per a la nova era.

Comencem al més aviat possible a treballar plegats; a dibuixar, braç a braç, els fonaments de la ciutat que vindrà. Feia setmanes que diversos grups municipals i, també, la societat civil organitzada (SBD Cercle d’Entitats, que en reuneix 115) clamàvem per aquest pacte. L’alcaldessa va fer públic dilluns que vol impulsar un acord per planificar la sortida de la crisi en l’àmbit local i rellançar la ciutat un cop superada la primera fase de la pandèmia. Proposem a totes les forces polítiques que deixem enrere les intencions i ens centrem en les concrecions del que proposem que s’anomeni Pacte de Sant Roc (o el nom que el mateix òrgan decideixi). Quin millor nom podríem posar-li que el de la seu de la casa de tots? I posant, ja, fil a l’agulla: què pensem que ha d’incloure, a grans trets, aquest pacte? Quatre elements principals que ens semblen imprescindibles.

Primer: cal una reforma important i estructural del pressupost del 2020, que dimecres s’encaminava cap a la seva aprovació definitiva; hem d’adequar-lo a les necessitats actuals. Segon: cal un paquet de mesures urgents en l’àmbit social i econòmic que consensuem en una taula de ciutat, i cal definir com funcionarà; hem de prendre-les comptant amb tots els agents socials i econòmics. Tercer: cal reprendre urgentment els treballs de l’equip en què tots els grups estudiem el destí del romanent de tresoreria del 2019, que és de 19 milions d’euros; hem d’acordar com els apliquem per pal·liar els efectes de la crisi. I quart: cal dissenyar i executar un Pla Estratègic de Reconstrucció i Reactivació específic; hem de disposar d’un full de ruta per començar a treballar tan aviat com puguem.

Prenguem entre tots decisions millors. Adoptem mesures que hagin funcionat en altres ciutats d’arreu del país i del món, i busquem respostes més ambicioses que no pas aquelles a les quals hem arribat fins ara. Fem-ho. Fem-ho tots. Fem-ho ara. I fem-ho junts. Només així ho farem bé.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Publicitat
Comentaris
To Top