Publicitat
Oci i cultura

Jordi Roca (Gremi d’Hostaleria): “Ara es tracta de sobreviure”

Jordi Roca, en una imatge d'arxiu / D.S.

A l’expectativa. Amb molta preocupació i una barreja de por, màxima dificultat i esperança. Aquest seria el quadre d’un sector durament colpejat pel coronavirus. El president del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell, Jordi Roca, propietari del popular bar Els Tranquils de l’avinguda de Barberà, intenta trobar solucions enmig de la tempesta perfecta.

Es pot dir que el sector penja d’un fil? Estem en una situació desesperada, així de clar. Ens va venir tot de sobte. La veritat és que tenim por, però també cal moure’s i mantenir la il·lusió. Ara es tracta de sobreviure.

Quants treballadors podrien estar afectats a Sabadell? La xifra és molt difícil de dir, però podem parlar d’uns 2.000 establiments entre bars i restaurants. A partir d’aquí, podem treure conclusions. De moment, una gran majoria de treballador estan afectats per un ERTO i això permet alleujar una mica la situació, però el futur espanta. No és només tornar a obrir sinó com i en quines condicions.

Encara es podrà salvar la temporada d’estiu? No ho sabem, però la clau, insisteixo, són les condicions. Hi ha molts condicionants, com les restriccions, mesures de protecció, aforament… No per tothom serà rendible. Jo calculo que un 20 per cent d’establiments es quedaran pel camí.

Què opina del Pla de Desconfinament per fases? L’experiència em diu que hem de ser prudents i veure com es concreta tot plegat, però en principi són bones notícies pel sector. En el tema de fer menjar per emportar ja vam ser una mica visionaris tant nosaltres com l’Ajuntament i era una de les nostres principals peticions. Ara s’haurà de veure com s’aplica perquè molts treballadors es troben en un ERTO. Algú haurà d’anar a fer la paella per emportar…

I l’aforament de les terrasses? Primer es va dir al 30% i ara podrà ser fins del 50%. També és una bona notícia perquè donarà color i confiança a la ciutat. D’altra banda caldrà un protocol d’higiene i protecció progressiu. Tots hi haurem de posar molta il·lusió. De tota manera, nosaltres vam proposar ampliar l’espai per poder adaptar més taules amb el distanciament adequat. És una de les nostres peticions a l’Ajuntament. Tenint en compte el distanciament obligat, demanem gaudir de més metres a les voreres mantenint el mateix aforament d’abans i també l’impost, clar. Que no es calculi per metres sinó pel nombre de taules.

Mampares a les taules, cartes d’un sol ús, mascaretes pels cambrers… Son algunes mesures que es poden aplicar. Doncs oficialment encara ningú ens ha informat i, per tant, estem a l’expectativa. Cal un protocol clar i concret. També hi ha molts espavilats que ja et volen vendre coses. Sabem que hi haurà canvis importants, però tampoc ens volem precipitar. S’haurà de valorar i potser per alguns establiments la inversió en tot aquest material no li sortirà rendible i haurà de plegar. En aquest sentit, els bars són més fràgils i alguns ho tindran molt difícil.

Com pot afectar aquesta nova manera d’anar a un restaurant? Jo entenc que les persones volen gaudir d’una aventura culinària, mantenir el contacte, poder parlar… No sé si menjar entre mampares i atès per un cambrer amb mascareta ruixant les taules amb desinfectants cada moment donarà gaire confiança. Potser no som un sector indispensable com altres, però sí que som necessaris i això s’hauria de tenir en compte.

Quines ajudes s’han concretat fins ara? De moment, la possibilitat de fer els ERTO’s i accedir als préstecs ICO i estem negociant moratòries en alguns impostos com el de les terrasses. També demanarem cadències o fins i tot la suspensió d’alguns tributs.

Quina pot ser la clau per la recuperació del sector? Sabem que ara es veu tot molt fosc, però ens tocarà reinventar-nos i afrontar aquesta situació amb il·lusió i tenir ganes d’innovar i utilitzar el talent per tirar endavant. Alguns diuen que partirem de zero; jo prefereixo parlar d’un nou procés de negoci en què caldrà invertir diners per adaptar-se a totes les normatives.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Publicitat
Comentaris
To Top