Ciutat

Els bars de Sabadell guanyaran espai a les terrasses per contrarestar el límit d'aforament

L’Ajuntament llança un paquet de mesures per fomentar la reobertura de bars i restaurants quan arribi la fase 1

Taules i cadires apil·lades al Passeig, a l'espera d ela Fase 1 / LLUÍS FRANCO

Més espai per posar-hi la terrassa i una bonificació de la taxa municipal, que encara està pendent de fixar-se. LAjuntament de Sabadell llança un paquet de mesures per fomentar la reobertura de bars i restaurants i mitigar en el possible l’impacte del tancament forçós durant els darrers 2 mesos de confinament. Tot i així, aquestes mesures no s’aplicaran fins que Sabadell i el conjunt de la regió sanitària Metropolitana Nord (que inclou vallesos, Maresme i Barcelonès Nord), passi a la Fase 1 de la desescalada. I no està previst que sigui aquest dilluns, sinó almenys una setmana més tard: el següent dilluns 18 de maig. 

Arribat aquest dia, els establiments podran obrir la persiana i col·locar un 50% de les taules que els hi corresponen per l’aforament. L’Ajuntament de Sabadell, però, els permetrà ampliar la superfície fins a arribar a la mateixa capacitat de taules que tenien abans (sempre que les condicins ho permetin). A més a més, podran separar les taules respectant la separació mínima. 

Així mateix, bars i restaurants (que apleguen en conjunt uns 2.000 treballadors a Sabadell), gaudiran d'una exempció en el pagament de la taxa de terrassa. Tot i així, el consistori encara està estudiant quin percentatge s'aplicarà. Pel que fa al temps durant el qual no s’ha pogut obrir degut a l’Estat d’Alarma, no es cobrarà la taxa. I si, pel que sigui, ja s’ha cobrat, es retornarà d’ofici.

Peticions del Gremi

Aquestes mesures s'emmarquen en la línia de les peticions que havia fet en els darreres setmanes el Gremi d'Hostaleria i Turisme de Sabadell. Jordi Roca, el seu president, havia demanat gaudir de més metres a les voreres mantenint el mateix aforament d'abans. Roca també assegurava que l'obertura de terrasses a l'aire lliure serà una bona notícia "perquè donarà color i confiança a la ciutat". D'altra banda, també manifestava que caldrà un protocol d'higiene i protecció progressiu. "Tots hi haurem de posar molta il·lusió".

Publicitat

Terrasses tancades des del fatídic 13 de març, a la Rambla / LLUÍS FRANCO

Suports dispars com ERC i Ciutadans 

Aquesta política és compartida per partits de diferent color. ERC, per exemple, ja hi havia proposat aquesta setmana un pla específic de reactivació del sector, en la que a banda d'augmentar superfície i bonificació de taxes, també demanaven la simplificació de la tramitació en noves terrasses i la "vianantització" de carrers, per afavorir la mobilitat a peu i que les terarsses no col·lisionessin amb aquest dret. Segons Gabriel Fernàndez, la situació és preocupant en tat que “tenim a data d’avui gairebé 15.000 persones afectades per ERTOs a la ciutat".

Igualment, el portaveu de CiutadansAdrián Hernández, també s'havia manifestat favorable a un pla de xoc per a reactivar el sector de la restauració a la ciutat. "Ha de servir per a la rearticulació econòmica de comerciants, autònoms i pimes; i que no hagin de tancar a causa de la recessió econòmica que generarà la pandèmia".

Què han fet a altres ciutats?

Totes les ciutats caminen en una línia similar. A Barcelona, per exemple, gaudiran enguany d'una exempció fiscal del 75% fins al 31 de desembre. A més a més, les terrasses podran ocupar part de l'espai d'aparcament de cotxes, seguint així amb la idea de reduir el trànsit rodat privat. A la veïna Terrassa, l'exempció serà del 100%. 

Com serà un restaurant del post-confinament?

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top