Diners

Els tècnics tributaris alerten del risc d’errors en confirmar l’esborrany de la renda 2019

Confirmar l’esborrany de la renda que surt a retornar sense tenir la seguretat que totes les dades són correctes és gairebé una temeritat. Així ho adverteix l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) després de “l’allau” de confirmacions. L’1 d’abril va començar la campanya de la Declaració de la Renda referida a l’exercici fiscal 2019 i l’Agència Tributària ha quantificat en 3.000 milions d’euros l’import retornat a més de 4.349.000 contribuents en la primera fase.

De forma habitual, Hisenda i els sindicats dels inspectors adverteixen de la importància de verificar els esborranys. “Aquest any pren més rellevància”, avisa el sabadellenc Ivan Zulet, vocal de l’APttCB. Si més no, els contribuents tenen més necessitat de disposar de liquiditat a causa de la crisi de la Covid-19. Per això, si el resultat de la Declaració de la Renda està favor seu, és a dir, que suposa el retorn de diners, hi ha la temptació de tirar-lo endavant. “Si no té els coneixements, s’arrisca a verificar un esborrany que potser no és correcte amb la transcendència que té això”, adverteix Zulet. Per això, demana als sabadellencs que revisin la seva renda “amb algú que tingui prou coneixements i si cal s’ha de recórrer a un professional”.

Si més no, les mesures de seguretat per la Covid-19 han dificultat la campanya de la Renda, ja que els contribuents han tingut problemes per fer arribar la documentació als despatxos professionals, que s’ha hagut de fer de forma digital. Per aquest motiu, els tècnics tributaris han demanat que s’ampliï la presentació de les declaracions fins al setembre. “Facilitaria la gestió en els casos de les rendes que són més complexes”, afegeix Zulet.

Les novetats

La campanya d’enguany té poques novetats. Una d’elles és, per exemple, la no obligatorietat de declarar qui percebi ingressos de menys de 14.000 euros anuals de diversos pagadors (l’any passat eren 12.643 euros). Zulet recorda que si la gent no és conscient d’aquests límits, “pot donar per bo el resultat de la renda quan no és el cas”. Enguany també s’incrementa la reducció per obtenció de rendiments del treball fins als 5.565 euros per rendes inferiors a 16.825 euros. A més, l’exempció dels premis en loteries i apostes, que passa a ser de 20.000 euros.

La seu de l’Agència Tributària a Sabadell, en una imatge d’arxiu / D.S.

A Catalunya, més del 60% de les declaracions són fetes per despatxos, un 20% per l’AEAT, un 15% per la confirmació de l’esborrany i un 5% les fa el mateix contribuent

Comentaris
To Top